Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii

Reflecții

Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii

    • sfinți doctori fără de arginți
      Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii / Foto: Oana Nechifor

      Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii / Foto: Oana Nechifor

Sinodul Bisericii noastre Ortodoxe, sub călăuzirea Sfântului Duh, a hotărât pentru anul 2024 cinstirea acestor minunați sfinți doctori ai suferințelor sufletești și trupești, pentru a sublinia faptul că numai la Dumnezeu și la sfinții Săi se află vindecarea noastră. Iisus Hristos este Singurul, Adevăratul Terapeut.

În marea Sa milostivire, Dumnezeu a rămas credincios cuvântului dat patriarhului Noe după potop, că nu va mai pierde pe niciunul dintre oameni (cf. Facerea 8, 21). Apoi a întărit cuvântul dat prin trimiterea Fiului Său. După cum Tatăl L-a trimis pe Fiul în lume să mântuiască poporul căzut, tot așa și Fiul i-a trimis pe apostolii și ucenicii Săi, ca în numele Său să tămăduiască toată neputința: „Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi” (Matei 10, 8).

În acest fel putem înțelege lucrarea terapeutică a Sfinților lui Dumnezeu doctori fără de arginți. Din prea plinul vieții lor îmbunătățite, inundate de iubirea lui Hristos, Dumnezeu Își revărsa darul peste toți cei care veneau la ei să afle tămăduirea. Cum Mântuitorul Hristos îi îndemna pe cei vindecați prin puterea Sa să nu mai păcătuiască (cf. Ioan 5, 14), Sfinții Doctori Fără de Arginți, ca ucenici ai Lui, le recomandau celor cuprinși de boli să accepte botezul, să se ferească de toate patimile, să fie curați înaintea lui Dumnezeu. Îi învățau pe toți ceea ce ei practicau. Slăveau pe Dumnezeu cu fiecare vindecare spre încredințarea interlocutorilor că de la El vin toate darurile. Prin activitatea lor ei mărturiseau cu tărie că vindecarea trupească este precedată de vindecarea sufletească.

Ne putem gândi, fără a greși, că la fiecare situație cu care se confruntau nu lipsea rugăciunea către Dumnezeu. Căci, fiind slujitori înduhovniciți, Dumnezeu le asculta rugăciunea. Chiar dacă părticele din sfintele lor moaște nu se găsesc în unele biserici, ei sunt prezenți acolo în mod tainic ca o binecuvântare permanentă a lui Dumnezeu. Din acest motiv este binevenit pelerinajul la mănăstiri și biserici, care poate fi realizat și prin intermediul Centrului de pelerinaj Sf. Parascheva din Iași. Deși considerăm că suntem pelerini în căutarea desăvârșirii spirituale, prin mila Domnului, sfinții vin în pelerinaj la noi, așa cum Sfânta Cuvioasă Parascheva cercetează cu blândețe neputințele noastre de tot felul.

În rugăciunea de sfințire a apei de la sfeștanie îi pomenim pe cei mai cunoscuți dintre sfinții doctori fără de arginți: Pantelimon și Ermolae, Cosma și Damian, Chir și Ioan, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon (viețile lor sfinte pot fi citite pe portalul doxologia.ro). Pe care îi chemăm să ne aline suferințele, deși ei și-au sfârșit viața în suferințele martirajului și ale răutății oamenilor (din invidia acelor medici păgâni care-și vedeau câștigurile financiare puse în pericol pentru că sfinții primesc răsplată de la Dumnezeu).

Sinodul Bisericii noastre Ortodoxe, sub călăuzirea Sfântului Duh, a hotărât pentru anul 2024 cinstirea acestor minunați sfinți doctori ai suferințelor sufletești și trupești, pentru a sublinia faptul că numai la Dumnezeu și la sfinții Săi se află vindecarea noastră. Iisus Hristos este Singurul, Adevăratul Terapeut. Spunem aceasta pentru a mărturisi adevărul, dar și pentru a fi foarte atenți la falșii felceri care încearcă să contamineze credința în Dumnezeu, cu fel și fel de rătăciri pricinuite de o mândrie luciferică. Sfinții lui Dumnezeu nu sunt așa. Ei ne îndreaptă privirea spre sursa tuturor binecuvântărilor, care este Iisus Hristos. Prin credință curată și fapte bune sub autoritatea Bisericii, al cărei conducător este Mântuitorul Hristos.