pr. Ioan Valentin Istrati


pr. Ioan Valentin Istrati
» Toti autorii
Preotul Ioan Valentin Istrati este redactor-şef al Portalului Doxologia, asistent asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi preot la Parohia "Sfânta Vineri" din Iaşi.
Doctor în Teologie Liturgică "Magna cum laudae" la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna")
 
A scris cărţile:
"Odele lui Solomon - o mistagogie a îndumnezeirii", Anastasia, Bucureşti, 2003,
"Sfântul Ierarh Nicolae - mirul iubirii lui Hristos", Pars pro toto, Iaşi, 2007,
"Taina Veacurilor - unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", Doxologia, Iaşi, 2010,
"Minunile Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu", Ed. Măn. Hadâmbu, Iaşi 2011
28 Iun 2013

Când vorbeşte cu lacrimi, cerurile îl ascultă căci îl dor cumplit rănile Stăpânului lui şi Hristos grăieşte întru el. Îngerii din cer se opresc din liturghisire, căci Pavel prigonitorul a început să destăinuie Tainele Împăratului. E slab ca o trestie, dar în el se odihneşte Puterea lui Dumnezeu. E mic de statură, dar vede înălţimile raiului. Are glasul stins, dar se face tăcere peste lume când vorbeşte.

[ citeşte mai departe ]
25 Iun 2013

Sărăcia din satele noastre nu e datorită faptului că am fost subjugaţi şi spoliaţi de milenii de toate popoarele barbare ale lumii, nu e din cauza tributului sau suzeranităţii (deşi dacă mergi în bazarul din Istanbul poţi să-ți închipui de unde atâta aur).

[ citeşte mai departe ]
23 Iun 2013

Cât de scurt vreţi să v-o spun? Oamenii care iubesc pruncii sunt ai lui Dumnezeu, iar cei ce nu, nu.

[ citeşte mai departe ]
20 Iun 2013

A fugit de oameni în adâncul pădurii şi oamenii au venit cu zecile de mii la el. A plecat din oraş şi oraşul s-a mutat în pădure. S-a ascuns în munte şi muntele a devenit muşuroi de credinţă.

[ citeşte mai departe ]
16 Iun 2013

Pacientul occidental, culcat pe spate într-un pat de spital, priveşte singura realitatea care i-a mai rămas în tavan: iluzia pixelilor HD. Există o singură soluţie pentru el. Nimeni niciodată nu s-a vindecat de cancer doar susţinând că nu-l are.

[ citeşte mai departe ]
14 Iun 2013

O industrie enormă a morţii, unde zecile de mii de cadavre animale sunt scopul suprem, o înşiruire mirobolantă de pui morţi, tăiaţi în bucăţi pentru pofta neostoită a umanoizilor, şi oameni mascaţi, umblând prin aceste lagăre de exterminare, coordonând marele genocid al inocenţei.

[ citeşte mai departe ]
10 Iun 2013

Gunoiul acestei lumi este sediul central al fericirii omeneşti. Acolo, unde nu pătrunde decât imprecaţia, insulta şi blestemul, se odihneşte puterea martirică de a face bine celor ce te ucid şi domneşte Dumnezeul nostru, Dumnezeul răstignit.

[ citeşte mai departe ]
7 Iun 2013

Insula Zanzibar este epicentrul persecuţiei anti-creştine în Tanzania

[ citeşte mai departe ]
4 Iun 2013

Lacrimile Mântuitorului prefăcute în picături mari de sânge ce picurau pe pământ şi sfinţeau întregul univers, vărsate din belşug pe Ghetsimani, ne arată faptul că Dumnezeul nostru este Dumnezeul lacrimilor, al simţirii infinite, al durerii împărtăşite prin Cruce, Dumnezeul răstignit, Dumnezeul Sângelui vărsat din iubire nemărginită, Dumnezeul bucuriei fără de hotar a Învierii.

[ citeşte mai departe ]
31 Mai 2013

Religiile axate pe stăpânire, iluzie, disciplină, subjugare a indivizilor, răzbunare, supremaţie, spirit concentraţionar, proiectate de spiritul mândriei, nu au nicio şansă în faţa Sângelui lui Dumnezeu curs pe Cruce din iubire pentru a da viaţă lumii.

[ citeşte mai departe ]
27 Mai 2013

Din păcate există astăzi tot mai mulţi slujitori veroşi ai zeului morţii, avortului, sinuciderii, anomaliei şi perversiunii, care îşi justifică minciuna cu citate din Scriptură, aşa cum vrăjitoarele de pe la noi poartă cu ele cruci, icoane şi „aghiasmă” pentru a induce în eroare pe ignoranţii la ananghie.

[ citeşte mai departe ]
27 Mai 2013

De la rochia scurtă purtată pe stradă sau la serviciu, până la cohortele de secretare din firme, de la dezvoltarea modei ca perisabilitate a plăcerii conformiste până la întunecatele stabilimente ale păcatului, toate sunt note dintr-un roman al devenirii omului în marfă, care-şi vinde trupul pentru confort, materie şi plăcere.

[ citeşte mai departe ]
25 Mai 2013

Ai toate şansele să sară pe tine tot felul de cerşetori, alţii te privesc ca pe o piază rea şi fac diferite semne obscene, unii te cataloghează un ciudat, o umbră a trecutului medieval, tinerii se opresc din sărut în parc când te văd, cei mai îndrăzneţi fac o poantă sau zic o imprecaţie de duzină când te văd.

[ citeşte mai departe ]
22 Mai 2013

Femeia primeşte darul vieţii în interioritatea ei, izvorăşte viaţa din pântece, percepe lumina din interior prin iubire, simte cum creşte bebeluşul în ea, îşi dăruieşte trupul ca hrană pentru prunc, devine matrice a naşterii de viaţă.

[ citeşte mai departe ]
20 Mai 2013

A propos, câte mii de fete au avut gânduri de sinucidere, după ce o vedetă trecută de pe la noi a înghiţit insecticid şi a devenit prin asta mai celebră decât în toată viaţa ei? Şi mai grav câte şi-au luat viaţa din asta şi au devenit pradă veşnică pentru devoratorul de suflete?

[ citeşte mai departe ]
1 Iul 2013

În 21 iunie a avut loc la Atena o reuniune pentru a rezolva chestiunea diferendului dintre Patriarhia Antiohiei şi Patriarhia Ierusalimului în ceea ce priveşte jurisdicţia Qatarului.

[ citeşte mai departe ]
1 Iul 2013

Ministrul Dezvoltării Economice a adus în discuţie concediul duminical şi eventuala suprimare a acestuia din raţiuni de austeritate economică.

[ citeşte mai departe ]
28 Iun 2013

Cotidianul libanez An-Nahar a aflat de la Patriarhia ortodoxă a Antiohiei despre o explozie care a avut loc în ziua de 27 iunie în apropierea Sediului Patriarhiei din Bab Touma, Damasc, la câteva clipe după intrarea Sanctităţii Sale Ioan al X-lea în reşedinţă.

[ citeşte mai departe ]
25 Iun 2013

Conferinţa internaţională „Athos-ul, moştenire spirituală şi culturală unică în lumea contemporană” are loc la Belgrad, Serbia între 23 şi 26 iunie, cu participarea călugărilor aghioriţi de la Simono Petra, Vatopedi şi Hilandar.

[ citeşte mai departe ]
25 Iun 2013

La două luni după ce rebelii sirieni au răpit doi ierarhi, unul ortodox şi unul siriac din Alep, creştinii din această provincie s-au strâns pentru a se ruga lui Dumnezeu pentru eliberarea lor.

[ citeşte mai departe ]
24 Iun 2013

Biserica ortodoxă din Bulgaria a luat atitudine în ceea ce priveşte manifstaţiile masive din stradă din Sofia şi din alte oraşe bulgare, care exprimă nemulţumirea profundă a populaţiei faţă de măsurile de austeritate impuse ţării şi faţă de pătrunderea mafiei în toate structurile de putere ale Bulgariei.

[ citeşte mai departe ]
21 Iun 2013

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a dat publicităţii o declaraţie în ceea ce priveşte parada gay programată în capitala Sofia în 22 iunie.

[ citeşte mai departe ]
11 Iun 2013

La Nigdi, în Capadocia, în Biserica Sfântului Ioan Botezătorul, astăzi dezafectată, s-a săvârşit o Sfântă Liturghie patriarhală după 90 de ani de tăcere şi ruine.

[ citeşte mai departe ]
7 Iun 2013

Preaferictul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei efectuează o vizită irenică în Grecia, la invitaţia Preafercitului Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Grecii.

[ citeşte mai departe ]
4 Iun 2013

Rusia sărbătoreşte 1025 de ani de la creştinarea poporului rus.

[ citeşte mai departe ]
3 Iun 2013

În ziua de 1 iunie, Sanctitatea Sa Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Orient a început o vizită irenică la Constantinopol.

[ citeşte mai departe ]
3 Iun 2013

În 27 mai s-a deschis la Lvov cea de-a 7 ediţie a Festivalului de Media Ortodoxă pe tema „Viitorul media şi perspectivele dezvoltării emisiunilor televizate, editurilor şi internetului ortodox”.

[ citeşte mai departe ]
31 Mai 2013

Duminică, 2 iunie 2013, la Paris, va avea loc o manifestaţie tăcută între 17 şi 19, la Esplanada Trocadero.

[ citeşte mai departe ]
30 Mai 2013

Mitropolitul Alexandros Papadopoulos este ierarhul de Mantinia şi Kynouria (Biserica Ortodoxă a Greciei) şi îşi are sediul la Tripoli.

[ citeşte mai departe ]
29 Mai 2013

Mitropolitul Damaschin de Sydonia şi Apokoronas (Biserica Ortodoxă a Cretei) a tras un semnal de alarmă asupra unei probleme de o deosebită gravitate din mediul social al Cretei.

[ citeşte mai departe ]
6 Dec 2013

Poporul român a simţit mereu ajutorul şi rugăciunea sfântului ierarh. Una ditre istorisirile populare româneşti vorbeşte despre Sfântul Nicolae şi Sfântul Ioan Casian, care mergeau spre cer, pentru a participa la Liturghia cerească. 

[ citeşte mai departe ]
6 Dec 2013

Un om de viţă nobilă nu putea avea copii şi s-a rugat la Sfântul Nicolae să îi dăruiască un copil. Şi a promis că dacă va primi un asemenea dar neasemănat va dărui un potir de aur Bisericii Sfântului Nicolae. 

[ citeşte mai departe ]
22 Mar 2013

După ce s-a născut viu şi perfect sănătos, „doctorul moarte” i-a smuls şira spinării şi l-a aruncat într-o cutie unde acesta s-a zvârcolit câteva minute înainte de a-şi da sufletul.  Martorii din sala de judecată au leşinat după ce au văzut fotografiile, însă multe dintre femeile de acolo au făcut acelaşi lucru cu copiii lor.

[ citeşte mai departe ]
Cele mai recente
Cele mai vizualizate