300 de ani de la adormirea Sfântului Pahomie, la Schitul Pocrov

Arhiepiscopia Iaşilor

300 de ani de la adormirea Sfântului Pahomie, la Schitul Pocrov

Sfântul Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, a fost sărbătorit la Schitul Pocrov ieri, 14 aprilie, de sute de credincioși care au venit sa-l cinstească pe ierarhul iubitor de rugăciune, în locul unde a ridicat locaș de închinare Maicii Domnului. 

Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la mutarea la cer a Sfântului Pahomie, cel care a fost mai întâi stareț al Mănăstirii Neamț și apoi episcop al Eparhiei Romanului.  Părintele stareț al Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict Sauciuc, a slujit duminică Sfântă Liturghie, înconjurat de un sobor de preoții, iar la finalul slujbei a sfințit două clopote noi care vor răsuna la Schitul Pocrov.

Sfântul s-a născut cu 350 de ani în urmă în ținutul Bistrița-Năsăud și s-a mutat la cele veșnice în 14 aprilie 1724. S-a închinoviat la Mănăstirea Neamț și a ajuns starețul obștii, dar în perioada egumeniei a mers pentru liniștire și povățuire la Sfântul Dimitrie al Rostovului.

Această perioadă a fost urmată de retragerea din stăreție și întemeierea unui schit în pădurile Neamțului. Totuși, după alți doi ani, în 1707, a fost ales episcop al Romanului. Sfântul Pahomie s-a mutat la Domnul în ziua de 14 aprilie în anul 1724, pe când se afla la Lavra Pecerska din Kiev. La scurt timp, egumenul Lazăr de la Pocrov l-a adus la Schitul ctitorit de el, îngropându-l în pronaos.

Sfântul Ierarh Pahomie a fost trecut în rândul Sfinților prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 14-15 noiembrie 2006. Inițiativa canonizării a aparținut Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Citește despre: