Violența din mass-media și urmările ei pentru sufletele copiilor

Creşterea copiilor

Violența din mass-media și urmările ei pentru sufletele copiilor

    • Consecințele violenței din mass-media, filme și jocuri asupra copiilor
      Copil trist și singur

      Copil trist și singur

Copiii au nevoie de afecțiune, de sprijin, de atenție și de timp de calitate. Dacă ne vom strădui să fim alături ei, să-i înțelegem și să comunicăm mai mult, nu vor mai simți nevoia să caute „senzații tari”. 

Știrile sunt făcute astfel încât să-ți stârnească interesul, să-ți trezească din plin curiozitatea și, de ce nu, să te amuze. Din păcate, în anii nouăzeci, această tendință a fost dusă la extrem și au apărut știrile senzaționale, așa numitele „știri de la ora 5”, în care sunt prezentate tot felul de crime, violuri, bătăi etc.

Astfel de știri erau prezentate, la momentul respectiv, destul de succint, dar ceea ce mi-a rămas în memorie este faptul că toată lumea comenta, pe la colțuri, grozăviile văzute și auzite. Multe lucruri s-au schimbat de atunci, însă aceste știri senzaționale nu, probabil pentru că stârnesc curiozitatea celor din jur sau pentru că doar astfel de noutăți „prind” la public. Cert este că azi parcă toate jurnalele de televiziune prezintă, în cea mai mare parte, numai lucruri negative, folosind culori cât mai sumbre.

Generația trecută de patruzeci de ani este deja oarecum „vaccinată” în această privință, dar cei tineri, în special copiii, sunt asaltați cu știri și imagini violente și devin martorii tăcuți ai unor fapte gândite și puse în practică, adesea, de niște minți bolnave. Nu e de mirare că mulți dintre tinerii noștri încep să privească cu foarte mare relaxare niște întâmplări cu adevărat groaznice. 

Dacă le permitem să fie expuși zi de zi la asemenea știri oribile, să se joace diverse jocuri agresive, chiar sângeroase și să vizioneze filme de acțiune care cuprind, în mare parte, scene violente, îi „vaccinăm” și pe copiii noștri, puțin câte puțin, iar unii dintre ei nici nu mai sunt mirați de grozăviile pe care le văd. Aparent nu sunt afectați, dar gândirea li se schimbă în rău puțin câte puțin.

Pericolele de genul acesta apar mereu, căci societatea se dezvoltă, industria filmelor și a jocurilor video trebuie să prospere, ziarele, televiziunile și site-urile de scandal trebuie să supraviețuiască, însă nu cred că este cazul ca noi să plătim pentru asta cu prețul generațiilor care vin după noi.

Copiii sunt fragili și mintea lor nu poate deosebi, încă, binele de rău. Captivați și curioși, unii dintre ei ajung chiar să pună în practică ceea ce văd în jocurile lor preferate ori ceea ce li se prezintă în filmele de groază, cu riscul de a deveni, astfel, ei înșiși subiecte pentru știrile de la ora cinci. Un exemplu foarte concludent în acest sens este ceea ce s-a întâmplat cu un adolescent care, luând pistolul tatălui său, a împușcat mortal nu mai puțin de nouă persoane. Opinia publică a asistat neputincioasă și stupefiată la urmările acestei tragedii în care personajul principal nu era un erou din filmele de acțiune, ci doar un simplu elev, mult prea mic pentru a face cascadoriile cerute de vreun scenariu. 

Cum putem evita astfel de tragedii pe viitor? Stând de vorbă mai des cu copiii despre ceea ce văd la televizor și peste tot în mass-media, verificând ce jocuri și filme accesează și limitând cât mai mult timpul petrecut pe ecrane. Este adevărat că filmele de acțiune sunt pură ficțiune, dar asta nu înseamnă că nu ne influențează mintea și gândirea, jocurile video sunt distractive, dar nu e nevoie să fie și violente, iar de știrile de la ora cinci ne putem lipsi fără probleme. 

Dacă noi, ca adulți, înțelegem că cei mici pot cădea pradă foarte ușor unor tentații de genul acesta, pentru că mintea lor este fragilă și încercăm să-i ferim cât mai mult de conținut negativ, atunci sunt șanse mari să evităm astfel de incidente nefericite, care să-i aibă ca protagoniști chiar pe copiii noștri. Ei au nevoie de afecțiune, de sprijin, de atenție și de timp de calitate. Dacă ne vom strădui să fim alături ei, să-i înțelegem și să comunicăm mai mult, nu vor mai simți nevoia să caute „senzații tari”.