(Video) Adormirea Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Putna și comemorarea Serbării de la Putna - 150 ani

Știri

(Video) Adormirea Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Putna și comemorarea Serbării de la Putna - 150 ani

Mănăstirea Putna și-a serbat, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul principal. Atmosfera obișnuită de sărbătoare a fost amplificată de festivitățile desfășurate în această perioadă cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la marea „Serbare de la Putna”, în cadrul căreia au avut loc, în 1871, Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și Primul Congres al Studenților Români.

Pe Altarul de vară aflat în apropierea bisericii mănăstirești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

La sfânta slujbă au luat parte mii de credincioși, mulți dintre ei purtând costume populare, sosiți din multe zone ale țării și ale diasporei și dornici să aducă cinstirea cuvenită Maicii lui Dumnezeu și să ia parte la evenimentele serbării putnene.

La slujbă au fost de față și numeroși reprezentanți ai autorităților centrale și locale, dar și personalități din sfera culturii.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre cea mai mare sărbătoare închinată Maicii Domnului.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a acordat o serie de distincții și ordine celor implicați atât în organizarea manifestărilor de la Mănăstirea Putna, cât și în lucrarea generală a Bisericii.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în dar așezământului monahal un set de sfinte vase confecționate în Atelierele Patriarhiei Române.

În continuare a avut loc o scurtă slujbă în cadrul căreia Preafericirea Sa a sfințit candela aniversară de argint inspirată de urna comemorativă adusă de studenți la serbarea din 1871.

La finalul discursurilor, reprezentanții studenților participanți la „Serbarea de la Putna - 150” au purtat candela sfințită de argint de la Altarul de vară până în interiorul lăcașului de închinare, așezând-o pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

În același timp, coroane de flori oferite din partea mai multor instituții din țara noastră și din Republica Moldova au fost depuse la statuia lui Mihai Eminescu, iar studenții implicați au așezat jerbe de flori în dreptul plăcilor comemorative, care îi înfățișează pe făuritorii Serbărilor de la Putna din anul 1871 și din deceniile următoare.

„Serbarea de la Putna - 150” va continua și în următoarele zile.

Citește despre: