Schitul Nou (Nea Skiti) – Athos

Locuri de pelerinaj

Schitul Nou (Nea Skiti) – Athos

    • Schitul Nou (Nea Skiti) – Athos
      Nea Skiti - vedere dinspre Schitul Sfânta Ana / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Nea Skiti - vedere dinspre Schitul Sfânta Ana / Foto: Pr. Silviu Cluci

Nea Skiti aparține de mănăstirea Sfântul Pavel. Schitul se află aproape de mare, între Mănăstirea Sfântul Pavel și Schitul Sfânta Ana.

Aşezământul a fost ctitorit în secolul al XVIII-lea. Numele vechi al schitului este Sfântul Benedict sau Sfânta Cruce, găsindu-se ceva mai departe, într-un loc mai înalt decât aşezarea de astăzi. Mai multe morminte au fost găsite monede și alte artefacte. Aceste descoperiri sprijină ipoteza că în cele mai vechi timpuri aici se afla unul dintre orașele din Athos.

Kiriakonul a fost construit în 1760 și este închinat Nașterii Maicii Domnului. Lângă el se găseşte paraclisul cimitirului, având hramul Tuturor Sfinţilor.

În biblioteca schitului se păstrează 20 de codice, alte 200 de manuscrise şi 500 de tipărituri vechi, iar schevofilachionul cuprinde veşminte, cruci şi sfinte moaşte.

Aici s-au nevoit mari figuri ale mişcării colivazilor, precum Sfântul Nicodim Aghioritul, Athanasie de Mesolonghi şi filosoful Chiril. În secolul XX aici s-au nevoit Gheron Iosif Isihastul şi ucenicii săi.

Cu un regim de vieţuire idioritmic, schitul cuprinde douăzeci și opt de chilii şi colibe, fiind locuite de 40 de călugări. Aici se găsesc chiliile celor mai renumiţi iconari: Chirileii, Avrameii, Spiridoneii, a monahului Nicon şi a ieromonahului Prodromos. În afară de pictură, călugării de aici se mai ocupă cu sculptura, aurăria, muzica şi puţină agricultură.

(Foto) Pași de pelerin la Schitul Nou (Nea Skiti) – Athos