Un milion de femei și bărbați sunt diagnosticați cu osteoporoză, în România

Social

Un milion de femei și bărbați sunt diagnosticați cu osteoporoză, în România

    • Un milion de femei și bărbați sunt diagnosticați cu osteoporoză, în România
      Un milion de femei și bărbați sunt diagnosticați cu osteoporoză, în România

      Un milion de femei și bărbați sunt diagnosticați cu osteoporoză, în România

Un milion de femei și bărbați, cu vârste peste 50 de ani, sunt diagnosticați cu osteoporoză în România, cu o prevalență de 20,5% la femei și 6,2% la bărbați, a declarat joi, într-o conferință de presă, conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice (SROBMS).

"În România, un milion de femei și bărbați peste 50 de ani cu osteoporoză. Prevalența este 20,5% la femei și 6,2% la bărbați. În 2010 am estimat că are aproximativ 100.000 de fracturi de fragilitate, în fiecare an, dintre care 14.000 de fracturi de șold. Incidența fracturii de șold nu este o incidență enormă în România, este o incidență moderată, cam 200 la suta de mii de locuitori. Costurile fracturii de șold sunt 50% din totalul costurilor fracturilor osteoporotice. În România, incidența fracturii de șold crește exponențial după 70-75 de ani și apoi scade la vârstele avansate", a menționat președintele SROBMS.

Acesta a explicat că diagnosticarea se face măsurând densitatea oaselor cu un aparat numit DEXA, un "diagnostic vechi", bazat pe densitometria osoasă, în condițiile în care România are modelul propriu din 2011 de FRAX, aplicație cu care se poate calcula riscul de fractură al populației gratuit.

"România are puține densitometre, 2,4 densitometre la un milion de locuitori. Norma europeană este de 11. Aici avem o problemă pentru că diagnosticul românesc a rămas pe baza densitometrelor. Nu putem identifica corect toate pacientele cu risc de fractură, pentru că densitometria nu spune toată povestea fracturii. Din acest motiv, OMS a creat acest model de FRAX — se poate accesa gratuit pe internet, este modelul românesc cu care poți să calculezi riscul de fractură al populației gratuit și mai exact decât cu DEXA, care costă și nu avem destule, sunt doar două la un milion de locuitori. FRAX-ul este gratuit, medicii de familie îl folosesc, dar foarte puțin, 26.000 de accesări în doi ani, în comparație cu Ungaria, care a avut peste 100.000 de accesări. Trebuie să folosim acest instrument, pentru că este gratuit și pentru că este relevant pentru riscul de fractură. Utilizarea FRAX este sub optimă în toate țările europene, dar România, deși are model propriu din 2011, este pe o poziție codașe, deoarece utilizarea lui nu este implementată", a explicat conf.dr.Daniel Grigorie.

Potrivit acestuia, România mai are de tratat peste 80% din femeile cu risc de fractură și peste 90% din bărbații cu risc de fractură.

Dr.Ildiko Gasparik, președintele Asociației pentru prevenirea osteoporozei din România (ASPOR), prezentă la conferința de presă, a explicat importanța prevenției.

"În România, în 2010, ne-a costat 129 de milioane de euro cele 94.000 de fracturi, cifră care va crește în 2025, doar prin schimbările demografice, la 150 de milioane de euro. Cel mai important este să rezolvăm problema la izvorul, la sursa bolilor, pentru că astfel putem evita acele victime, care la un moment dat vor fi tot mai greu de salvat. În acest spirit au venit și recomandările Fundației Internaționale de Osteoporoză, care au formulat cinci strategii esențiale de a combate sau de a ne întări sistemul muscular și osos. Și anume: primul este să facem exerciții fizice minim 30-40 de minute de trei patru ori pe săptămână, la alimentație să avem grijă să introducem suficient calciu și proteine, să evităm obiceiurile nesănătoase cum ar fi fumatul sau consumul exagerat de alcool", a explicat dr.Ildiko Gasparik.

Vineri și sâmbătă, "Ziua Mondială a Osteoporozei" va fi marcată la București prin prelegeri științifice pentru specialiști, un workshop adresat pacienților și testări gratuite FRAX și risc osteoporoză.

Duminică va avea loc evenimentul "Mișcarea împotriva Osteoporozei" — program de exerciții fizice pentru persoanele cu risc de osteoporoză, demonstrații de dans terapeutic, testări gratuite FRAX și risc osteoporoză.