Un Catalog de Colecție

Prezentare de carte

Un Catalog de Colecție

    • Un Catalog de Colecție
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Nu pot să vă „povestesc” altfel Catalogul decât încercând să vă amintesc lumina din sălile de muzeu ori anticariat unde adastă Dumnezeu mirându-se cât de aproape au fost câte unii dintre noi în surprinderea Frumuseții. Poate dacă am învăța de la gravori minuțiozitatea și de la colecționari dăruirea celor „strânse” spre a fi bucurie celorlalți am trăi un pic altfel.

Zilele acestea mi-am bucurat privirea cu un minunat Catalog publicat cu ocazia expoziției 3 secole Brukenthal/ Arta europeană 1500-1800 și privește colecția de gravură a Avocatului George Șerban. Astfel, curatorul expoziției, Alexandru Constantin Chituță, este și cel care semnează volumul-catalog care poartă titlul expoziției (Editura Muzeului Național Brukenthal, Sibiu, 2021, 181 pg.+ fotografii). Ediția, româno-engleză, beneficiază de editarea lui Sabin Adrian Luca, traducerea av. Alexandru Silviu Șerban, textele av. George Șerban, fotografierea Anidei Ileana Dobre. Coperta este realizată de către Chris Balteș, iar scanarea lucrărilor – vă asigur o realizare demnă de un catalog al eminenței surprinse prin cultură – a fost realizată la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Am insistat pe toate aceste nume pentru a înțelege efortul de echipă prin care vede lumina tiparului (acțiune cofinanțată de Primăria Sibiu) această poveste a gravurii europene. Pentru că, în fond, despre aceasta este vorba.

Cuvântul înainte al ac. George Șerban, un colecționar de marcă, ne ajută să înțelegem construcția „din interior” a expoziției și catalogului deopotrivă. „Aș putea spune c am început colecția de gravură europeană încă din timpul facultății, pentru că atunci am descoperit excepționalele albume scoase de Cabinetul de Stampe al Muzeului de Artă al României la Editura meridiane. Aici am descoperit marii artiști germani, flamanzi, italieni, olandezi, francezi, englezi sau spanioli și marii gravori care au executata gravuri după lucrările pictorilor respectivi, au lucrat cu aceștia în atelierele lor, dar au realizat și propriile lor gravuri. Colecția mea de gravură acoperă toate temele artei acesteia: istorice, mitologice, biblice, natură, portret, viața cotidiană, ș.a. De-a lungul timpului am reușit să achiziționez de pe piața de artă internațională, gravuri după creațiile marilor pictori europeni, începând cu Renașterea italiană (Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tizian, Veronese), Durer, Van Dyck, Bruegel, Rembrandt, Rubens, Holbein, Goya ș.a. Unele dintre ele fiind realizate de gravori celebri, cum sunt Marcantonio Raimondi, Goltzius, familia Wierix sau Saedeler, Paul Pontius, Audran, etc. De mai mulți ani îmi propun să amenajez în sediul firmei, o cameră specială de gravură europeană și până acum nu am făcut-o, dar iată s-a ivit ocazia ca Muzeul Național Brukenthal să îl omagieze pe Baronul Samuel von Brukenthal la împlinirea a 300 de ani de la nașterea sa și eu să fiu invitat să aduc aici gravuri europene din colecția mea. Readucerea în contemporaneitate a acestor nume mari ale artei europene prin expoziția de la Brukenthal, este un eveniment cultural de excepție, un omagiu pe care noi îl aducem, la aniversare, marelui colecționar de artă, samuel von Brukenthal. Selecția lucrărilor operată cu Dr. Alexandru Chituță- curatorul expoziției, sper să fie pe gustul amfitrionului, Baronul Samuel von Brukenthal!” (p. 11).

Aceasta este povestea Catalogului. Povestea din catalog este însă și mai acaparantă. Alexandru Chituță ne descrie pe scurt expoziția (3 secole Brukenthal sărbătoriți printr-o expoziție de excepție, pp. 15-17) după ce ne oferă cuvântul artistei Sofia Frankl cea care a gravat în cupru, după tehnica lui Durer, interpretarea sa personală asupra portretului colecționarului sibian (p. 6-8). Apoi curg spre noi lecțiile-școală despre gravură ca gen artistic aparținând artelor plastice, această incredibil de frumoasă artă de a multiplica unicatul cu forța unei originalități de limbaj și expresie care – dese ori – bate modelul inițial. Sunt urmărite apoi, tablou de tablou – remarcabil redate în album – gravurile din școlile Germaniei, Italiei, Țărilor de Jos, Olandei, Franței, Spaniei și Angliei. Un film de artă pe care îl puteți revedea, învățând cu ajutorul său despre partea luminoasă a lumii. Textele introductive la fiecare capitol-Țară aduc plusul de cunoaștere necesară „deschiderii ochilor” pe frumusețea gravurilor. Nu pot să vă „povestesc” altfel Catalogul decât încercând să vă amintesc lumina din sălile de muzeu ori anticariat unde adastă Dumnezeu mirându-se cât de aproape au fost câte unii dintre noi în surprinderea Frumuseții. Poate dacă am învăța de la gravori minuțiozitatea și de la colecționari dăruirea celor „strânse” spre a fi bucurie celorlalți am trăi un pic altfel.

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: