Patriarhul României se află în capitala Moldovei (2010)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Patriarhul României se află în capitala Moldovei (2010)

    • Patriarhul României se află în capitala Moldovei (2010)
      Patriarhul României se află în capitala Moldovei (2010)

      Patriarhul României se află în capitala Moldovei (2010)

Preafericitul Părinte Daniel și-a început astăzi vizita canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. De la aeroport, coloana oficială s-a îndreptat spre Catedrala mitropolitană din Iași unde, Părintele Patriarh a fost așteptat de sute de pelerini care au venit la Iași să ia parte la hramul Sfintei Parascheva.

Preafericitul Părinte Daniel și-a început astăzi vizita canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a ajuns pe Aeroportul Internațional din Iași la ora 12:40 și a fost întâmpinat de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Vasilios, Mitropolitul Elasonei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și de PS Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La aeroport au mai fost prezenți consilieri de la Centrul eparhial Iași, părinți protopopi, autorități locale și județene și credincioși. Coloana oficială s-a îndreptat apoi către Catedrala mitropolitană din Iași unde, Părintele Patriarh a fost așteptat de sute de pelerini care au venit la Iași să ia parte la hramul Sfintei Parascheva. Preafericitul Daniel s-a închinat moaștelor Sfintei Parascheva și Sfântului Maxim Mărturisitorul, aflate sub baldachinul împodobit cu flori, lângă Catedrala mitropolitană din Iași. În aplauzele oamenilor aflați pe esplanada din fața Catedralei, Patriarhul Bisericii noastre a intrat în sfântul lăcaș. Aici, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, a oficiat o slujbă de Te Deum pentru PF Daniel.

Cuvânt de întâmpinare al Înalt Preasfințitului Teofan

La final, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de bun-venit în care a vorbit despre legăturile Preafericitului Părinte Daniel cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. “Întru numele Domnului, PF Daniel revine acasă în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Întru numele Domnului, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, viețuitorii sfintelor mănăstiri, preoții din parohii, ostenitorii în așezămintele bisericești și poporul drept-credincios din Moldova primesc cu dragoste pe Patriarhul lor, rugându-L pe Dumnezeu să-L aibă în iubirea milostivirii Sale. Întru numele Domnului, Părintele Patriarh Daniel vine să slujească Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași, vine să se închine moaștelor Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei“, a spus IPS Teofan care a mai amintit câteva cuvinte despre activitatea Întâistătătorului Bisericii noastre din vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

“Sf. Maxim are în comun cu Sf. Cuv. Parascheva monahismul smerit și erudit“

Părintele Patriarh Daniel a vorbit în continuare despre modelul pe care îl reprezintă Sf. Parascheva și Sf. Maxim, care sunt cinstiți în mod deosebit la Iași în aceste zile. “Una din marile dăruiri ale harului Preasfintei Treimi sunt sfinții, care se împărtășesc din sfințenia lui Dumnezeu și devin luminători în Biserică pentru veacuri. Biserica Ortodoxă prăznuiește Duminica Tuturor Sfinților, ca primă duminică după Pogorârea Sfântului Duh și nu la începutul lunii noiembrie, așa cum se întâmplă în altă parte. Roadele lucrării Duhului Sfânt în Biserică sunt tocmai sfinții, care Îl mărturisesc și Îl preamăresc pe Hristos prin felul lor foarte bogat de a exprima lucrarea sfințeniei lui Dumnezeu în fiecare persoană umană. În mod deosebit, în aceste zile cinstim pe Sf. Cuv. Parascheva pentru că este hramul ei dar și pe Sf. Maxim Mărturisitorul, care este considerat ca cel mai mare teolog al epocii bizantine. Sf. Maxim Mărturisitorul a fost unul din cei mai erudiți oameni din timpul său. El are în comun cu Sf. Cuv. Parascheva monahismul smerit și erudit. Faptul de a avea doi rugători, Sf. Maxim, din sec. al VII-lea, și Sf. Parascheva, din sec. al XI-lea, ne îndeamnă și pe noi să înmulțim rugăciunea să ne întărim credință, într-o vreme de mult relativism și delăsare“, a explicat Patriarhul României, care a apreciat faptul că la Catedrala mitropolitană din Iași au continuat lucrările de reconsolidare începute în urmă cu zece ani, în vremea arhipăstoririi Preafericirii Sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. (Constantin Ciofu)