Tratamentul PRP (plasma proprie îmbogățită cu plachete)

Stil de viaţă

Tratamentul PRP (plasma proprie îmbogățită cu plachete)

    • Tratamentul PRP (plasma proprie îmbogățită cu plachete)
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Căderea părului sau alopecia este unul din cele mai frecvente motive pentru care pacienții se adresează medicului specialist dermatolog. Aceasta poate fi cauzată de anumite disfuncții hormonale, deficiențe alimentare, stres, anumite afecțiuni autoimune, de unele medicamente sau boli cronice și, nu în ultimul rând, de factori genetici.

Înainte de orice, este important consultul unui medic specialist dermatolog pentru a stabili diagnosticul, cauzele și tratamentul corespunzător.

Modalitățile de tratament sunt multiple și bazate pe tipul alopeciei și cauza acesteia. Corectarea posibilelor cauze care duc la căderea părului face parte integrantă din soluțiile terapeutice (corecția disfuncțiilor hormonale, a anemiei, revizuirea tratamentelor cronice – care, de asemenea, pot scurta faza de creștere a părului).

Rezultate excepționale se obțin în urma tratamentelor cu plasmă autologă bogată în trombocite, cunoscută sub denumirea de PRP (plateletrich plasma). Tratamentul PRP se efectuează de către medicul specialist dermatolog, în urma diagnosticului etiologic. Alte modalități terapeutice care se pot realiza concomitent includ: aplicațiile topice de minoxidil, finasteridă oral, implantul de păr și diverse cocktailuri cu vitamine, minerale si substanțe care stimulează creșterea părului de aplicat pe scalp sau de injectat intradermic.

Tratamentul PRP se indică în:

- alopecia androgenogenetică (alopecia tipică a bărbaților sau a femeilor cu exces de androgeni sau ovare polichistice);

- alopecia difuză de tip efluviumtelogen care apare după perioade stresante, sarcină, boli acute;

- alopecia areată (zone lipsite complet de păr);

- alopecia din diverse boli dermatologice sau sistemice.

Ce presupune tratamentul?

Procedura este simplă: se recoltează sânge de la pacient (la fel ca pentru analize), apoi sângele este centrifugat și concomitent activat, timp în care se separă doar partea bogată în trombocite, care ulterior se injectează intradermic la nivelul zonei de tratat, cu ajutorul unui ac foarte subțire și scurt.

Concentratul trombocitar obținut (PRP) conține peste 20 de tipuri de factori de creștere care stimulează activarea celulelor stem prezente la nivelul folicului pilos, chiar și după căderea firului de păr, stimulează formarea de noi microvase de sânge la locul de injectare. Trombocitele (plachetele) rămân active la locul injectării 7-10 zile și continuă eliberarea de factori de creștere în toată această perioadă.

Toate aceste etape de recoltare și preparare se efectuează rapid, procedura cu tot cu injectare durează în medie 30-40 minute.

Numărul de ședințe variază în funcție de forma de alopecie, dar în medie se efectuează trei ședințe succesive, la un interval de o lună.

Efectele se observă treptat, având în vedere că se stimulează capacitatea proprie a organismului de regenerare și necesită timp pentru ca rezultatele să devină vizibile. Dar, chiar imediat după prima ședință, pacienții beneficiază de diminuarea căderii părului și de îmbunătățirea aspectului său.

(Doctor Elena Crihan, Medic specialist Dermatologie, în cadrul Policlinicii Providența)

Citește despre: