Sfântul Ierarh Dosoftei a fost sărbătorit la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Suceava

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sfântul Ierarh Dosoftei a fost sărbătorit la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Suceava

    • sobor slujind Sfânta Liturghie
      Sfântul Ierarh Dosoftei a fost sărbătorit la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Suceava / Foto: Irina Ursachi

      Sfântul Ierarh Dosoftei a fost sărbătorit la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Suceava / Foto: Irina Ursachi

La împlinirea a 330 de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ierarh Dosoftei (1624-1693), Seminarul Teologic Liceal Ortodox l-a sărbătorit cu bucurie pe cel de a cărui ocrotire se bucură de mai bine de 32 de ani.

Ziua de 13 decembrie este în fiecare an prilej de sărbătoare pentru Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava, ierarhul Moldovei fiind cinstit printr-o serie de evenimente deosebite, concerte, expoziții de artă, lansări de carte și nu numai.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, bucuria hramului seminarului a fost sporită de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, profesori care au predat sau care predau la seminarul teologic, din care au făcut parte arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ.

Alături de elevii seminariști, la evenimentul desfășurat în paraclisul seminarului au participat cadre didactice, precum și prof. Grigore Bocanci, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al Seminarului Teologic, dirijat de arhid prof. Paul Iușcă.

După citirea Sfintei Evanghelii scrisă de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Sfântul Ierarh Dosoftei, mare cărturar al vremii, care și-a împlinit rolul de bun păstor al turmei sale, este un exemplu demn de urmat în slujirea pe care elevii seminariști au ales-o. Preasfinția Sa a făcut referire la cum trebuie să fie înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor cel care dorește să fie un bun păstor, subliniind importanța împletirii vieții duhovnicești cu rugăciunea și mai ales cu o pregătire temeinică.

„Profitați de timpul pe care Dumnezeu vi-l pune înainte, de oamenii, de profesorii, de bibliotecile, de cărțile la care aveți acces pentru a vă îmbogăți cunoștințele. Dar nu e suficient. Păstorul cel bun nu livrează informație și doar atât. (…) Păstorul este cel care păstorește, cel care conduce, cel care vindecă, cel care mângâie, cel care ajută pe cel rătăcit, cel care dă mâna celui care este căzut, cel care vestește un Dumnezeu al iertării, un Dumnezeu al dragostei, un Dumnezeu care primește, care ne vrea binele și aici pe pământ, și dincolo. Cum vom putea să fim credibili dacă noi, eu, dumneavoastră mai întâi, nu avem experiența unei legături cu un astfel de Dumnezeu. (…) Cineva care pune pe primul loc, bineînțeles, rugăciunea și viața duhovnicească, conștiința lui luminată și curățită de Duhul lui Dumnezeu îl îndeamnă să fie silitor și spre învățământul cel, să spunem, din afară. De aceea, uitându-ne la pilda Sfântului Ierarh Dosoftei și, mai mult, rugându-l pe Sfântul Ierarh Dosoftei ca să ne inspire, să ne întărească și să ne ajute să fim precum el, preaînvățat, dar mai departe, spune cronicarul: deplin călugăr cucernic și blând. Deplin elev seminarist cucernic și blând, așa cum este firea fiecăruia care, dacă e mai iute, are nevoie de oleacă de cizelare, și dacă e mai blândă, poate are nevoie câteodată și de mai multă fermitate. Pentru aceasta să îl rugăm pe Sfântul Ierarh Dosoftei ca dumneavoastră, din această instituție privilegiată, fiind ocrotiți prin ocrotirea Sfântului Ierarh Dosoftei, să creșteți frumos, să ieșiți la propovăduire în ogorul mare al Bisericii și să ajungeți păstori, păstori buni, după chipul sfinților ierarhi păstori și mai ales după chipul Domnului Hristos, Păstorul cel bun prin excelență.”

La finalul slujbei, pr. Pavel Chiriac, referent la Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină al Centrului Eparhial Suceava, a fost hirotesit duhovnic.

Directorul instituției de învățământ, arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în evenimentele prilejuite de zilele seminarului sucevean, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, soborului slujitor, profesorilor și elevilor și tuturor celor prezenți. Acesta i-a înmânat ierarhului prezent un CD cu cântări din slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mitropolit Dosoftei, interpretate de elevii seminarului coordonați de arhid. Paul Hristea Iușcă.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis gândul de binecuvântare și încurajare al chiriarhului locului și i-a oferit arhid. Bogdan-Mihai Hrișcă, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.

Seria evenimentelor aniversare a continuat cu lansarea CD-ului imprimat la ceas de sărbătoare. În contextul declarării anului 2023 ca An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a propus să aducă în prim plan slujbele închinate sfinților țării noastre semnate de compozitori români, precum Sebastian Barbu Bucur, Dimitrie Suceveanu și Teodor Stupcanu.

„Repertoriul albumului a fost completat de lucrări compuse de marele paharnic Dimitrie Suceveanu. Și ca treimea compozitorilor să fie desăvârșită, am ales ca, în privința cântărilor principale ale Vecerniei și Utreniei, respectiv Doamne, strigat-am și Toată suflarea, să le cântăm dintr-un Anastasimatar al unui renumit compozitor român, părintele Teodor Stupcanu, linia melodică a compozițiilor sale fiind una ce reprezintă autenticitatea cântării psaltice românești. Mulțumim Înaltpreasfinției sale pentru arhiereasca binecuvântare, părintelui director pentru deosebita implicare în acest proiect și elevilor seminariști care cu atâta râvnă și bucurie au împlinit această rugăciune cântată și imprimată. Pe parcursul desfășurării repetițiilor și realizării înregistrărilor am trăit marea bucurie de a vedea aprecierea și râvna copiilor pentru abordarea acestor partituri autentice românești, cât și pentru modul lor de interpretare, tot românesc. Considerăm că este de foarte bun augur existența unor asemenea înregistrări, în contextul în care spațiul interpretării psaltice a devenit suprasaturat de manifestări muzicale orientale. A venit timpul să readucem în lumină cântarea psaltică românească așa cum s-a născut ea, naturală, firească și propice rugăciunii.”, a declarat arhid. Paul Hristea Iușcă.

Născut pe meleagurile Sucevei la 26 octombrie 1624, Dimitrie  Barilovici, cel care avea să devină Sfântul Ierarh Dosoftei, a fost cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă cărturari ai istoriei noastre, fiind renumit pentru activitatea sa bogată ca traducător, poet, teolog și numai. În anul 1658 a fost ales episcop de Huşi, iar în 1660, a fost ales episcop de Roman, urmând ca în anul 1671 să fie numit întâistătător al Bisericii din Moldova.

Cel care este considerat cel dintâi poet român prin tâlcuirea Psaltirii în versuri, lucrare publicată în anul 1673, Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitor al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, a fost trecut în rândul sfinților în anul 2005, Biserica Ortodoxă Română prăznuindu-l în fiecare an la 13 decembrie.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: