Sfânta Parascheva - mult folositoare - Alexandra Rusu

Concurs eseu

Sfânta Parascheva - mult folositoare - Alexandra Rusu

    • Sfânta Parascheva - mult folositoare - Alexandra Rusu
      Sfânta Parascheva - mult folositoare - Alexandra Rusu

      Sfânta Parascheva - mult folositoare - Alexandra Rusu

În primul rând, îi mulțumesc lui Dumnezeu și mă bucur că pot cu ajutorul Lui să ''aștern'' în scris câteva cuvinte despre Sfânta  Parascheva - cea mult folositoare.

Prima mea întâlnire cu Sfânta a fost în vara anului 2013, când părintele din satul nostru a făcut un mic pelerinaj cu creștinii din satul nostru în Iași, cu scopul de a vizita mai multe mănăstiri, printre care și Catedrala Mitropolitană unde se află moaștele ''unui izvor de bunătate si tămăduire'', ale Sfintei Parascheva. Abia așteptam ziua plecării numărând în fiecare zi câte zile au mai rămas când, în sfârșit, a venit momentul plecării. În momentul când am ajuns în catedrală se săvârșea Sfânta Liturghie. Ne-am închinat cu toții la icoane, iar când a venit momentul întâlnirii cu Sfânta am simțit multă liniște, pace și dragoste în sufletul meu întrucât mi-au dat lacrimile. A fost un moment minunat în care și strana cântăreților răsuna în biserică cu un glas ca de îngeri. Cuvioasa m-a facut ca după acea zi să-i caut viața, minunile și acatistul. Prin  aceasta, vreau să spun că Sfânta cea milostivă se roagă pentru noi, cei păcătoși, să ne mântuim, dar noi fiind ''inconștienți'', înfășurați în nevoile și grijile vieții cotidiene, uităm să punem preț pe rugăciune, milostiviri și dragostea pentru aproapele.
 
De aceea, Sfânta a fost și este un model pentru noi, creștinii, încă de mică fiind afierosită Bunului Dumnezeu și fiind semănat în sufletul ei Cuvântul lui Dumnezeu.
 
Cuvioasa s-a născut în satul Epivat din Tracia, într-o familie de creștini iubitori de Dumnezeu. Deși viața ei pământească a fost de numai 25-27 de ani, râvna sfântă și dorul de desăvârșire au făcut-o bineplăcută înaintea Tatălui, care i-a dăruit cununa sfințeniei. De timpuriu a îmbrăcat haina monahală într-o mănăstire din Constantinopol, și a dus o viață neprihănită, înfrumusețându-și sufletul prin virtuți, prețuind în chip deosebit milostenia, rugăciunea și postul. Cu binecuvântare s-a dus la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului unde a rămas 5 ani, iar după aceea a plecat în Țara Sfântă. Cu poruncă de sus s-a reîntors în Epivat, de unde Împăratul Hristos a chemat-o întru odihna sa veșnică. Nu după mult timp, în chip minunat, a fost găsit trupul său neputrezit, fiind canonizată de Patriarhia de Constantinopol. De-a lungul timpului sfintele moaște au fost strămutate în numeroase biserici, în cele din urmă ''găsindu-și'' loc în Catedrala Mitropolitană de la Iași.
 
Spunându-vă pe scurt viața acestei ''mirese'' a lui Hristos ar trebui să-i urmăm exemplul în viața noastră spirituală, duhovnicească.
 
Sfânta Parascheva este zilnic cu noi și duce mereu rugăciunile noastre lui Dumnezeu neîntârziind a veni în ajutor tuturor celor ce se roagă cu credință, de aceea este izvor de tămăduire, însănătoșire duhovnicească și trupească.
 
De multe ori, vin oameni din toată țara să-și plece genunchii în fața raclei cu cinstitele ei moaște, ca să mulțumească pentru ajutorul și binecuvântarea ce vine în mod tainic în viața lor.
 
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove deoarece moldovenii au simțit în viața lor lucrarea minunată a harului dumnezeiesc prin mijlocirea Cuvioasei Parascheva cea mult folositoare.
 
Viața curată, precum lumina din candelele fecioarelor înțelepte, o numește pe Sfânta Parascheva luminătoarea casnică a Moldovei.
 
Preacuvioasei noastre Maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilință îi aducem noi nevrednicii păcătoși pentru mijlocirile sale. Că mari daruri ne-am învrednicit a dobândi, de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mântuitorului nostru, și să-i cântăm: Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!
Citește despre: