Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în Duminica samarineanului milostiv

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în Duminica samarineanului milostiv

    • IPS Calinic
      Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților / Foto: Irina Ursachi

      Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților / Foto: Irina Ursachi

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a săvârșit astăzi Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” – în duminica în care se citește Pilda samarineanului milostiv. 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Lucian Tablan Popescu.

La final, cuvântul de învățătură a fost rostit de arhidiaconul Vasile Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească. Acesta a subliniat faptul că iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu-Tatăl arătată în iubirea milostivă a lui Iisus Hristos față de toți oamenii și împărtășită Bisericii și lumii întregi prin Duhul Sfânt ne îndeamnă să arătăm și noi iubire milostivă față de toți.

La rândul său, IPS Calinic a spus: „Am scris cândva o carte intitulată Parabolele – nestemate ale învățăturii lui Iisus și am făcut o abordare a parabolelor, nu doar a celor din Noul Testament, ci și a celor din Vechiul Testament. De altfel, parabola de astăzi, așa cum am și scris în cuvântul postat pe site-ul Arhiepiscopiei, surprinde cele trei categorii de oameni: om contra om, om pe lângă om și om pentru om. Acum, mergând spre casă, încercați să vă repartizați singuri în categoria din care ați considerat că faceți parte”.

Dat fiind faptul că săptămâna care urmează va începe Postul Nașterii Domnului, la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenți, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință. De asemenea, au fost citite și rugăciuni pentru dezlegare și pentru cei care suferă de depresie, una dintre cele mai prezente boli în societatea contemporană.

Citește despre: