Scurt Catehism despre Rugăciunea Inimii

Prezentare de carte

Scurt Catehism despre Rugăciunea Inimii

    • Scurt Catehism despre Rugăciunea Inimii
      Scurt Catehism despre Rugăciunea Inimii

      Scurt Catehism despre Rugăciunea Inimii

„O bucurie de carte! Nu întâmplător am ales să o prezint în Duminica Prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. Ca pe un odor de preț.” (Părintele Constantin Necula)

Cu binecuvântarea, purtarea de grijă și minunatul Cuvânt înainte (pp. 5- 11) al Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a văzut lumina tiparului volumul Rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea ortodoxă (Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2018, 139 pg.).

Un veritabil manual de înțelegere a celei mai adânci teologii pe care, de secole, isihasmul creștin o dăruiește cunoașterii noastre spre a ne apropia de cunoașterea lui Dumnezeu. Am recitit cu mare drag texte ale Episcopului Kallistos Ware –  Puterea Numelui. Rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea ortodoxă, pp. 15-63,  ale Sfântului Grigorie Sinaitul – Despre liniștire. Despre felul cum trebuie să șadă la Rugăciune cel ce se liniștește și să nu se ridice repede, pp. 67-74, ale Sfântul Grigorie Palama – Cuvânt pentru cei ce se liniștesc cu evlavie. Al doilea din cele din urmă. Despre Rugăciune, pp. 79-89, ale Cuviosului Nichifor din Singurătate – Cuvânt plin de mult folos despre Rugăciune, Trezvie și paza inimii, pp. 93- 95, ale Sfântului Nicodim Aghioritul – Din viața Sfântului Grigorie, Arhiepiscopul Salonicului, Făcătorul de Minuni. Că toți creștinii îndeobște trebuie să se roage neîncetat, pp. 99-108, a Sfântului Simeon Noul Teolog – Metoda Sfintei Rugăciuni și atenții, pp. 111- 126, și Sfântul Vasile de la Poiana Mărului – un extras din Cuvânt înainte sau călăuza celor ce vor voi să citească această carte a Sfântului Grigorie Sinaitul și să nu greșească în privința a ceea ce este în ea, pp. 129- 139.

O sinteză filocalică binevenită, gestionată cu duhovnicească stare de Vlădicul Albei Iulii, un scurt curs de morala rugăciunii și teologhisire vie. Recunosc că recitirea textelor m-a readus în realitatea iconologică a mănăstirilor de odinioară, în chilia nevoitorilor și gândul m-a purtat din nervura de duh a Schitului Prodromu din Athos, la Vărzăreștii Sfintei Teodora de la Sihla, la tihnitele lunci de la Poiana Mărului ori vatra  Frăsineiului și Cioclovinei ori în văile Tazlăului, Neamțului ori dincolo de zări, în tainica Bucovină. O clipă de liniște, cerșește lumea. Din textele acestea veți afla cum se crește liniștea care să ne aducă secunda de aprindere în Duh la Întâlnirea cu Hristos.

Sursa text și foto: Tribuna.ro