Schimbarea mintii - 2010-11-25 06:19:37

Întreabă preotul

Schimbarea mintii - 2010-11-25 06:19:37

Ioana
întreabă:
Am ascultat o emisiune pe teme de credinta ortodoxa. Un parinte duhovnic cu experienta a spus la un moment dat ca nu atit a posti, a face metanii, a te ruga este greu cit cel mai greu este schimbarea mintii. Nu a dat alte detalii, spatiul de emisie este limitat, eu am ramas cu intrebarea "ce inseamna de fapt schimbarea mintii?" Este sau face parte din "metanoia"? Acum stiu ca am crescut cum nu trebuie, mai ales cei care nu au crescut in Biserca. Tipare ale societatii, idei ale parintilor si bunicilor, scheme de adaptare... astea au fost formatoare pentru mintea noastra. De fapt cred ca aici intra si intrebarea CINE SUNT EU de fapt? Caci se pare ca eu nu sunt una cu povestea vietii mele, cu intimplarile vietii mele. Ca eu exist oricum, fara povestea vietii mele... Iertati-mi incilceala intrebarii dar simt nevoia sa deslusesc ghemul in care m-am incilcit pina acum. In speranta ca, avind experienta bogata, veti intelege sensul intrebarilor mele, va multumesc si pentru raspunsul ref la juramint.
21 Noiembrie 2010
Un om care merge la biserică, se spovedește, face metanii, postește, priveghează, trăiește exemplar în societate dar nu își schimbă și mintea, nu are un folos real. Schimbarea minții (și de fapt a inimii) înseamnă să îți schimbi modul de a privi viața și lumea. Să vezi totul prin prisma Evangheliei, să privești oamenii prin prisma dragostei lui Hristos. Schimbarea minții înseamnă să pui în practică ceea ce auzi și ceea ce propovăduiești cu cuvântul. Iar punerea în practică să nu fie doar de formă (bigotism) ci să fie dintr-o convingere profundă. Cam asta ar fi în foarte puține cuvinte schimbarea minții. Dacă nu vi se pare foarte grea, vă recomand citirea Filocaliei pentru a înțelege mai multe despre această lucrare. Dacă scrierile din Filocalie vi se par grele începeți cu patericele și cu viețile sfinților sau, și mai bine, cereți duhovnicului dumneavoastră să vă recomande cărțile care v-ar fi potrivite pentru a înțelege mai ușor lucrarea Bisericii. Evident, citirea Sfintei Scripturi nu ar trebui să fie opțională. Nu, dumneavoastră nu sunteți "povestea vieții". Dumneavoastră sunteți cea pentru care a murit Hristos și a înviat. Sunteți cea mai iubită persoană din lume. Sunteți moștenitoarea Raiului și a vieții veșnice. Asta doar dacă vă străduiți să puneți mâna pe moștenire că sunt unii care vor cu orice chip să vă oprească să nu primiți moștenirea de drept. Nu-i lăsați. Rușinați-i prin spovedanie și prin primirea Sfintei Împărtășiri, prin rugăciune și prin schimbarea minții. Judecătorul este drept și vă va da câștig de cauză dacă vă străduiți atât cât vă stă în putere. Și când vă veți intra în drepturi, nu uitați să puneți o vorbă bună și pentru cei care ostenesc la acest portal. ierodiacon Serafim Pantea

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!