Lipsa somnului poate cauza leziuni cerebrale

Stil de viaţă

Lipsa somnului poate cauza leziuni cerebrale

    • Lipsa somnului poate cauza leziuni cerebrale
      Lipsa somnului poate cauza leziuni cerebrale

      Lipsa somnului poate cauza leziuni cerebrale

Cercetătorii suedezi au dat publicității un studiu asupra lipsei somnului și a efectelor pe care o noapte albă le are asupra creierului, informează agenția de presă AFP.

Studiul a fost efectuat pe 15 bărbați tineri, cu o stare de sănătate generală bună. Cercetătorii în neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sânge prelevat dimineața celor 15 subiecți, dintre care unii dormiseră peste noapte opt ore, iar ceilalți deloc, observându-se la aceștia din urmă o creștere cu 20% a concentrației proteinei S-100B și enolazei specifice neuronale.

"Numărul acestor molecule crește, de regulă, în sânge când apar leziuni cerebrale", a menționat într-un comunicat de presă Christian Benedict, coordonatorul studiului.

Altfel spus, "privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescență", iar "o noapte cu un somn bun poate fi de importanță critică pentru menținerea sănătății creierului", a punctat cercetătorul suedez.

Studiul oamenilor de știință suedezi urmează a fi publicat în revista "Sleep", iar un alt studiu, al cercetătorilor de la universitatea Rochester, publicat în luna octombrie în revista americană "Science", relevă că somnul accelerează eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizează dezvoltarea bolii Alzheimer.

Citește despre: