Declaraţie comună creştină şi islamică pentru soarta copiilor din Egipt

Religia în lume

Declaraţie comună creştină şi islamică pentru soarta copiilor din Egipt

    • Declaraţie comună creştină şi islamică pentru soarta copiilor din Egipt
      Declaraţie comună creştină şi islamică pentru soarta copiilor din Egipt

      Declaraţie comună creştină şi islamică pentru soarta copiilor din Egipt

Deşi de religie islamică, preşedintele egiptean a  participat la slujba creştină prilejuită de sărbătoarea Învierii Domnului, la catedrala Sfântul Marcu. Este prima vizită a unui lider musulman în cadrul unei comunităţi creştine din Egipt.

Situaţia creştinilor din Egipt care aparțin Patriarhiei Alexandriei şi a toată Africa, dar şi Bisericii Copte a intrat într-un proces de îmbunătăţire, după instaurarea regimului politic al generalului Abdel Fattah al-Sisi. Site-ul Bisericii Creştine Copte Egiptene a postat un comunicat de presă în care au fost descrise vizitele preşedintelui egiptean la catedrala coptă din Cairo. Deşi de religie islamică, preşedintele a  participat la slujba creştină prilejuită de sărbătoarea Învierii Domnului, la catedrala Sfântul Marcu. Conform sursei amintite, este prima vizită a unui lider musulman în cadrul unei comunităţi creştine din Egipt.

În acest context pozitiv pentru comunitatea creştină, la Universitatea Islamică Al Azhar – cea mai importantă instituție teologică academică musulmană sunnită, a fost semnat un document prin care a fost subliniat angajamentul comun în combaterea formelor de violență și abuz împotriva copiilor. Declarația comună, elaborată sub auspiciile UNICEF, a fost semnată de către  Patriarhul copt Tawadros al II-lea și Marele Imam, Sheikh Ahmed Al Tayyeb.

Indiferent de credinţa împărtăşită, copiii nu trebuie să fie victime ale războaielor confesionale – aceasta este precizarea principală a documentului. Fenomenul mutilării genitale în cazul fetelor, căsătoria timpurie, răpirile şi abuzul sexual sunt, de asemenea, condamnate de către cele două părţi. În plus, programul prevede implicarea activă a cel puțin 850 de lideri – imam, preoți, călugări, lucrători pastorali şi sociali – care vor participa la cursuri de pregătire şi la mai multe campanii de informare menite să sensibilizeze întreaga societate egipteană.

Citește despre: