Subjugarea minții

Puncte de vedere

Subjugarea minții

    • Subjugarea minții
      Subjugarea minții

      Subjugarea minții

    • Subjugarea minții
      Subjugarea minții

      Subjugarea minții

Principalul scop al celui rău este cel de a îndepărta mintea omului de la Dumnezeu, de a-i subjuga mintea prin multe preocupări lumești care întunecă lumina din inimi. În ziua de astăzi, poate că cea mai mare intoxicație duhovnicească o crează muzica.

SUBJUGAREA MINȚII

Argument:
Declarația lui Thom Yorke (vocalist și compozitor al trupei RADIOHEAD, una din cele mai importante și influente formații din istoria muzicii) =
„Acest cântec <Street Spirit> s-a scris singur. Noi am fost doar mesagerii lui, catalizatorii săi biologici. Sensul lui este un mister pentru mine și știi, eu nici măcar nu aș fi scris ceva atât de întunecat. Toate cântecele noastre triste au în ele cel puțin o rază de speranță. Cu Street Spirit nu este cazul... Dacă, în timp ce interpretez această melodie nu m-aș desprinde de ea, probabil, aș claca. M-aș prăbuși pe scenă... Fanii noștri nu își dau seama ce ascultă. Ei nu înțeleg că Street Spirit înseamnă a-l privi pe ticălosul de diavol drept în ochi știind că, indiferent de ce ai face, el va învinge. Aceasta este realitatea, acesta este adevărul. Diavolul va învinge în toate situațiile, fără excepție... Nu pot să înțeleg că unii din fanii noștri pot aborda emoțional acest cântec. Din acest motiv cred că ei nici măcar nu știu despre ce este vorba. Din acest motiv îl cântăm la sfârșitul concertelor. Mă usucă și mă zdruncină și mă doare teribil de fiecare dată când îl cânt și văd mii de oameni cum îl ascultă zâmbind și bucurându-se... Aș fi vrut ca acest cântec să nu ne fi ales drept catalizatori ai săi; așadar, nu pot pretinde că l-am scris eu. Ar fi prea mult. Nu sunt autorul lui“.
Sursa: Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Street_Spirit_(Fade_Out))

Sfântul Nil Athonitul spune: „Multa grijă îl întunecă pe om și el se face nesimțitor și se face gătire spre pierzare la antihrist. Iar lucrarea acestuia este multa grijă a celor deșarte, materia lucrurilor lumii și câștigarea metalelor pământului“. Vedem că principalul scop al celui rău este cel de a îndepărta mintea omului de la Dumnezeu, de a-i subjuga mintea prin multe preocupări lumești care întunecă lumina din inimi. Într-o carte apocrifă a Vechiului Testament, se spune despre îngerii care s-au lepădat de rangul ceresc și au coborât la fiicele oamenilor: „și ei le-au învățat vrăjitorii, farmece și însușirile rădăcinilor și arborilor“ (Cartea lui Enoh 7, 10). Într-un capitol următor putem observa cum demonii i-au învățat pe oameni multele meșteșuguri și obiceiuri deșarte: „Azayel i-a mai învățat pe oameni să facă săbii, cuțite, scuturi, platoșe, oglinzi; el le-a arătat cum să facă brățări și podoabe, cum să folosească vopsele, arta de a-și înegri sprâncenele, de a folosi pietrele prețioase și tot soiul de spoieli, astfel încât oamenii s-au stricat... i-a invățat tot felul de vrăjitorii, de farmece și însușirile rădăcinilor... i-a învățat arta de a dezlega vrăjitoriile... i-a învățat arta de a urmări stelele, semnele, astronomia și mișcările lunii“.
Dar „câștigarea metalelor pământului“ și meșteșugurile deșarte nu sunt singurele strategii demonice de îndepărtare a omului de Dumnezeu. În ziua de astăzi, poate că cea mai mare intoxicație duhovnicească o crează muzica. În veacul ce a trecut am putut fi martori la adevărate revoluții declanșate de muzica modernă. Mai mult ca oricând muzica joacă un rol extrem de important în viața omului. Iar rolul ei este departe de a fi cel de a ne apropia de Dumnezeu. Dacă citim cu atenție Scriptura putem ajunge la concluzii din cele mai interesante despre legătura dintre Satana și muzica modernă. Tălcuind capitolul 28 de la Iezechiel, putem presupune că Lucifer a fost conducătorul corurilor angelicești, rolul său fiind cel de a-l preamări prin cântare pe Dumnezeu: „Tu erai pecetea desăvârșiri, deplinătatea înțelepciunii și cununa frumuseții. Tu te aflai în Eden, în grădina lui Dumnezeu; hainele tale erau împodobite cu tot felul de pietre scumpe: cu rubine, topaze și diamante, cu crisolit, onix și iaspis, cu safir, smarald, carbuncul și aur; toate erau pregătite și așezate cu iscusință în cuibulețe (aici Septuaginta oferă următoarea variantă extrem de interesantă: „lucrătura tamburinelor și flautelor tale ți-a fost pregătită în ziua în care ai fost creat“) și puse pe tine în ziua în care ai fost făcut. Tu erai heruvimul pus ca să ocrotești; te așezasem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu, și umblai prin mijlocul pietrelor celor de foc. Fost-ai fără prihană în căile tale din ziua facerii tale și până s-a încuibat în tine nelegiuirea“. Deci acest heruvim fusese special creat de Dumnezeu pentru cântare; el era „protopsaltul cetelor îngerești“; instrumentele muzicale prin care să-L slăvească pe Dumnezeu i-au fost dăruite „în ziua în care ai fost creat“.
În sprijinul acestei afirmații vine și un verset din cartea lui Iov: „... atunci când stelele dimineții cântau laolaltă și toți îngerii lui Dumnezeu Mă sărbătoreau“ (38, 7). Cine mai este numit în Biblie „steaua dimineții“? Lucifer. „Cum ai căzut tu din ceruri, stea strălucitoare, fecior al dimineții! Cum ai fost aruncat la pământ, tu, biruitor de neamuri!“ (Isaia 14, 12). În același loc ni se oferă amănunte despre slujirea care îi fusese încredințată heruvimului: „În iad s-a pogorât mărirea ta în cântecul harfelor tale“. „Cântecul harfelor tale“... Putem observa că de fiecare dată când în Scriptură se amintește de slava pe care o avea odinioară Lucifer în ceruri, se face și o referire ce ține de domeniul muzicii (instrumente, cântări).
Dar așa cum Lucifer a dorit să fie mai presus de tronul lui Dumnezeu iar cetele îngerești supuse lui să nu-L mai slăvească prin cântări pe Dumnezeu ci să-l slăvească pe el, steaua dimineții, tot așa el vrea ca oamenii să i se închine lui în loc să i se închine lui Dumnezeu. Cum să îl adore pe diavol? Prin patimi: subjugarea minții și faptele necuviincioase ale trupului. O tehnică eficientă? Muzica. Prin muzica pe care el o inspiră celor care i se deschid lui prin patimi și dorințe deșarte. Știința deșartă a lumii acesteia a permis conceperea unor instrumente care pot întrupa întunericul în note muzicale. Versurile, mesajele subliminale, concertele cu iz de celebrare păgână sunt toate metode de a subjuga mintea și de a o îndepărta de luarea aminte la poruncile lui Dumnezeu.
Să stăm bine, să stăm cu frică și să luăm aminte la cele ce se află în noi fiindcă, așa cum spune Sfântul Marcu Ascetul, mintea este un altar pe care gândurile sunt aduse ca jertfă lui Dumnezeu. Noi cui îi aducem jertfă?