„Profesorii vor fi salarizaţi corect“

Educaţie

„Profesorii vor fi salarizaţi corect“

    • „Profesorii vor fi salarizaţi corect“
      „Profesorii vor fi salarizaţi corect“

      „Profesorii vor fi salarizaţi corect“

Zeci de şcoli din Suceava şi Botoşani au fost şi ieri închise, sute de dascăli aflându-se în grevă şi protestând în faţa prefecturilor din cele două judeţe. Dascălii solicită plata integrală a salariilor pe luna februarie şi respectarea hotărârilor judecătoreşti ale instanţelor privind majorarea cu 33% a salariilor din învăţământ, conform legii 330/2009.

Sute de profesori din Botoşani şi Suceava au protestat, ieri, în faţa prefecturilor din cele două judeţe, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie, în timp ce în peste 50 de şcoli este continuată greva generală declanşată încă de săptămâna trecută.

La Botoşani, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) a demarat procedurile privind declanşarea grevei generale în toate unităţile de învăţământ, potrivit unei decizii adoptate, duminică, de Biroul judeţean de conducere al SIP.

Preşedintele sindicatului, Maria Ţiprigan, a declarat că decizia a fost luată pe fondul problemelor legate de salarizarea cadrelor didactice, ca urmare a neasigurării fondurilor necesare pe toate cele patru trimestre ale anului în curs.

Cursurile au fost întrerupte ieri dimineaţă în 25 de unităţi de învăţământ din municipiul Botoşani, dar şi la Grupul Şcolar "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Vorona şi Şcoala din comuna Vârfu Câmpului. "Protestele s-ar putea amplifica în zilele următoare, pentru că deja astăzi (n.r. - luni) zeci de şcoli au încetat lucrul. La grevă au recurs şi grădiniţele din municipiu. Este fără precedent. Oamenii nu mai pot suporta, nu pot trăi fără salarii. Nu pot trăi de la o zi la alta cu gândul că nu vor primi salarii", a afirmat preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Maria Ţiprigan, citat de Agerpres.

În judeţul Suceava, aproximativ 50 de şcoli din municipiul Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei şi Fălticeni au fost în grevă generală începând de miercuri, şi altele 11 au protestat în diverse forme. În majoritatea unităţilor şcolare sucevene fondul de salarii nu a ajuns pentru plata integrală a salariilor. Astfel că unii profesori au acceptat să primească 40-50% din salarii, foarte mulţi au refuzat însă, aşteptând rezolvarea situaţiei, anunţă portalul de ştiri newsbucovina.ro.

În acest timp, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, atrage atenţia că deficitul de fonduri pentru plata salariilor cadrelor didactice ar putea creşte în perioada imediat următoare pe fondul unor noi decizii ale instanţelor de judecată privind majorarea cu 33% a salariilor din învăţământ, conform Legii 330/ 2009. "Ceea ce s-a întâmplat în Suceava şi Botoşani va fi, în maximum două luni, un caz unic la nivel naţional, astfel încât toţi colegii noştri vor fi salarizaţi corect, ca şi cei din Suceava şi Botoşani, în baza unor sentinţe ale instanţei. Din datele noastre, vom avea aproape 150.000 de cadre didactice în situaţia celor de la Suceava şi Botoşani. În momentul în care finalizăm aceste procese, lucrurile se vor acutiza foarte mult la nivelul bugetului", a afirmat Pop.

El susţine că obligaţia Guvernului este de a asigura salariile cadrelor didactice, mai ales că, prin Constituţie, educaţia trebuie să primească 6% din Produsul Intern Brut. Pop recomandă autorităţilor centrale să recurgă la soluţii alternative pentru identificarea surselor de finanţare în educaţie şi în alte sectoare prioritare.