Primul doctor în Drept Canonic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Primul doctor în Drept Canonic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

    • Primul doctor în Drept Canonic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
      Primul doctor în Drept Canonic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca / Foto: Darius Echim și Dumitru Cucura

      Primul doctor în Drept Canonic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca / Foto: Darius Echim și Dumitru Cucura

Marți, 13 februarie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, protos. Iustin Taban a susținut public prima teză de doctorat în Drept Canonic Ortodox sub îndrumarea pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu.

Lucrarea elaborată a protosinghelului Iustin Taban, doctor în Istorie, viețuitor, ghid muzeal și consilier juridic al Mănăstirii Putna, intitulată „Regimul canonic al voturilor monahale în Biserica Ortodoxă Română și interferențele lor cu legislația civilă”, a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, titularul catedrei de Drept Canonic Ortodox.

Miza lucrării este o mai bună înțelegere a locului canonic al monahilor în Biserică, între stările constitutive ale ei – «clerici, monahi și mireni» (art. 1 din Statutul Bisericii), dar și în societate, prin observarea felului în care monahii își pot exercita drepturile civile ca cetățeni, într-un mod care să corespundă disciplinei monahale, a explicat autorul tezei.

În privința structurii, teza este alcătuită din patru părți. În prima parte este analizată apariția și dezvoltarea monahismului în Biserică, în primele secole, și integrarea canonică în Biserică odată cu Sinodul al IV-lea de la Calcedon (451), care a așezat monahii sub autoritatea episcopului. În partea a doua este descrisă asumarea treptată a voturilor monahale în cadrul rânduielilor existente în tradiția liturgică a Bisericii noastre: rânduiala rasoforiei, rânduiala schimei mici și rânduiala schimei mari. Partea a treia a tezei este dedicată analizei modului în care cele trei voturi monahale (sărăcia, fecioria, ascultarea) interacționează cu drepturile și libertățile civile, și problemele canonice sau juridice pe care le pot pune aceste interacțiuni; iar în ultimul capitol (partea a patra) este analizat felul în care voturile monahale pot înceta, prin abandonarea lor voluntară de către monah sau prin pedeapsa disciplinară a excluderii din monahism, aplicată de Chiriarh sau de Consistoriu, ca instanță de judecată bisericească.

Componența comisiei de doctorat a fost următoarea: președinte  – pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca; conducător ştiinţific – pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu (UBB Cluj-Napoca); referenți: pr. prof. univ. dr. Georgică Grigoriță (Universitatea din București), pr. conf. univ. dr. Emilian-Iustinian Roman (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), și conf. univ. dr. Liviu-Marius Harosa (UBB Cluj-Napoca).

Conform metodologiei, îndrumătorul de doctorat și membrii comisiei au dat citire referatelor și au adresat întrebări pe marginea temei. La finalul susținerii, candidatului la titlul de doctor în Teologie, membrii comisiei i-au acordat calificativul „Foarte bine” cu Magna cum laude.

Prezent la eveniment, starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a rostit un cuvânt duhovnicesc și l-a felicitat pe părintele Iustin Taban, doctor pentru a doua oară – având un doctorat în Istorie –, pentru munca depusă în realizarea lucrării științifice și a apreciat urcușul său academic, profesional și duhovnicesc.

Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica Ortodoxă, acesta fiind depus de noul doctor în Teologie, protos. dr. Iustin Taban, în paraclisul facultăţii.

Teza este depusă la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, iar rezumatul ei poate fi accesat pe pagina web a Institutului de Studii Doctorale al UBB.

Date despre autor

Protos. Iustin Taban este absolvent al Facultății de Drept a Universității din București (2001-2005), absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2009-2013), doctor în Istorie (Evul Mediu) la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2012-2017) și doctor în Teologie (Drept Canonic Ortodox) la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2019-2024). Este autorul a numeroase articole și studii de specialitate. Din anul 2005 până în prezent, acesta este viețuitor al Mănăstirii Putna, având ascultarea de preot slujitor, ghid muzeal și consilier juridic.

Mai multe aici.

Citește despre: