Patru investiții pe care le poți face în copiii tăi

Creşterea copiilor

Patru investiții pe care le poți face în copiii tăi

    • Patru investiții pe care le poți face în copiii tăi
      Foto: Pr. Benedict Both

      Foto: Pr. Benedict Both

Este binecunoscut faptul că părinţii care construiesc intenţionat o relaţie sănătoasă cu copiii lor îi programează pe aceştia pentru succes. O atmosferă emoţională sănătoasă, un climat intelectual bazat pe curiozitate şi un mediu familial sigur sunt componentele unui start promiţător în viaţă.

Mai mult decât orice, copiii sunt cartea noastră de vizită. Sunt extensia cu care atingem viitorul. Toţi vrem ca ei să fie fericiţi şi împliniţi. Cu alte cuvine, ne dorim copii de succes. Dar pentru a fi aşa trebuie să investim serios. În educaţia lor. În relaţia cu ei. În caracterul lor. Este binecunoscut faptul că părinţii care construiesc intenţionat o relaţie sănătoasă cu copiii lor îi programează pe aceştia pentru succes. O atmosferă emoţională sănătoasă, un climat intelectual bazat pe curiozitate şi un mediu familial sigur sunt componentele unui start promiţător în viaţă.

Mai exact, ce poţi face în calitate de părinte? Îţi propun un plan de investiţii în patru paşi*.

În primul rând, petrece timp de calitate. Un Părinte absent face loc altor persoane în viaţa celui mic. Devenit mare, el va urma modelele care îl înconjoară. Cât de mult înseamnă pentru copil timpul de calitate în familie? Enorm! Momentele frumoase sunt generatoare de emoţii pozitive. Ele devin amintiri plăcute, marcaje ale devenirii existenţiale, activităţi formatoare. Sunt o mulţime de lucruri care pot fi realizate împreună: lecturi, plimbări, discuţii, jocuri, concursuri, acţiuni caritabile etc.

În al doilea rând, formulează aşteptări ambiţioase. Oamenii au tendinţa să se ridice la nivelul expectanţelor celorlalţi. Copiii nu fac excepţie. Cu atât mai mult cu cât factorii de autoritate din viaţa lor, părinţii, sunt cei care le expun scopurile pe termen scurt, mediu şi lung. Există un mecanism psihologic care se pune în mişcare hrănit de dorinţa de a performa. Ei vor să îi mulţumească pe părinţi. Aşadar spune-i copilului tău ce aştepţi de la el cu privire la caracterul lui, la rezultatele şcolare, la relaţiile de prietenie, la rolul lui în societate. Şi se va strădui să sară chiar mai sus decât îi ceri tu.

În al treilea rând, plantează seminţele cunoaşterii. De mici, copiii trebuie să fie stimulaţi mental. De aceea, lectura înseamnă enorm pentru ei. Citeşte-le poveşti la culcare, apoi cumpără-le cărţi potrivite pentru vârsta lor. Pe măsură ce cresc, textul trebuie să ia locul imaginii cărţilor. Nu le cumpăra doar dulciuri, jucării, haine şi telefoane. Cumpără-le cărţi. Gadgeturile se vor învechi, cărţile niciodată. Expune-i literaturii clasice (Ispirescu, Caragiale, Slavici, Rebreanu, Jules Verne, Mark Twain, Victor Hugo), dar şi textelor contemporane (Hoţul de cărţi, Marele uriaş prietenos, Bufniţe, O vară cu Isidor etc.)

În al patrulea rând, comunică încredere şi siguranţă. Copilul trebuie să fie sigur că îl iubeşti prin cuvintele şi gesturile pe care i le transmiţi. Respectul pe care i-l acorzi se traduce prin siguranţă emoţională. Tratează-l întotdeauna ca pe un adult în limbaj chiar dacă îl răsfeţi ca pe un bebeluş câteodată. Vei vedea rezultatele: o privire puternică, un spate drept şi un cap ridicat. Desigur, toate la limita modestiei. Nu trebuie să survolăm piscurile periculoase ale aroganţei. Mai exact, vorbeşte-i calm. Înţelege mai bine totul. Ridică volumul doar când e nevoie, dar fă tot posibilul să nu zbieri. O va simţi ca pe o umilinţă. Şi nu se poate construi nimic durabil pe temelia vinovăţiei.

Prieteni, concluzia nu este un clişeu, este adevărul în cea mai pură formă: copiii noştri merită ceea ce avem mai bun. Investiţia în ei este una câştigătoare. Dar, ca în orice alocare de resurse, profitul este direct proporţional cu participaţia iniţială. Fiţi generoşi!

*Lista rămâne deschisă și o completează fiecare după nevoie. Aceste patru idei sunt doar un punct de plecare.

(Gabriel Braic, Semeseuri pentru familii grăbite, Editura Agaton, Făgăraș, 2019, pp. 65-67)

Îți mai recomandăm și: Timpul petrecut în familie – un dar neprețuit