Părintele Nicodim Măndiță: Măsura cu care măsori, ți se va măsura

Cuvinte duhovnicești

Părintele Nicodim Măndiță: Măsura cu care măsori, ți se va măsura

    • Părintele Nicodim Măndiță: Măsura cu care măsori, ți se va măsura
      Foto: Magda Buftea

      Foto: Magda Buftea

„Tu, tată, ai făcut părinților tăi această nedreptate pe care voiam să ți-o fac eu ție acum? Oare și copiii mei vor face cu mine astfel?”

Un tânăr hotărî să se căsătoarească. El promise viitoarei sale soții, după dorința ei, să alunge din casă pe bătrânul lor tată. Într-o zi conduse deci pe bătrân afară din sat, spunându-i să se ducă unde va voi, că la el nu mai are ce căuta. Ochii bătrânului se umplură de lacrimi și izbucnind în plâns, îi zise fiului său: „Vezi acolo pe deal piatra aceea mare? Până acolo am condus și eu pe tatăl meu, lăsându-l apoi în voia sorții. Condu-mă deci și tu până acolo!”

„Dumnezeule! - strigă fiul – Ce aud? Tu, tată, ai făcut părinților tăi această nedreptate pe care voiam să ți-o fac eu ție acum? Oare și copiii mei vor face cu mine astfel? Vino înapoi. Și de acum înainte, cea mai bună cameră din casa mea va fi a ta și te voi îngriji cu bună-credință până la moarte.”

***

Un biet tată bătrân, devenind stânjenitor pentru fiul și nora sa, a fost dat deoparte cu masa. Acolo pe vatră îi dădeau mâncare într-un vas scobit în lemn. Bătrânul mâhnit, mânca lăcrimând, gândindu-se ce era odată și ce-a ajuns. Într-o zi, fiul său umblând prin curte după treburile gospodăriei, vede pe copilul lui mai mărișor scobind cu cuțitul într-un trunchi de lemn. „Ce faci tu acolo, măi Petrișor?”, îl întrebă tatăl. „Fac o piuă (un vas din lemn) în care să-ți dau să mănânci când vei fi și mata bătrân ca tata mare”, i-a răspuns copilul. Atunci tânărul fu cuprins de mare rușine și teamă de pedeapsa lui Dumnezeu. Intrând în casă, și-a cerut iertare de la tatăl său și de atunci înainte l-a pus la masă și l-a îngrijit cu multă osârdie, ca un adevărat fiu.

***

Odată, un tânăr binecrescut s-a dus la un pustnic înțelept, luminat de ninsoarea bătrâneților și i-a zis: „Cinstitule bătrân! Eu o iubesc mult pe mama, care-i bătrână și neputincioasă. Am luat-o în casa mea, unde i-am dat locuință, o îmbrac, îi dau de mâncare și băutură chiar cu mâna mea. Cu însăși mâinile mele o ridic din pat, o iau în brațe, o scot primăvara afară și o plimb prin aer curat și iarăși eu, cu mâinile mele o culc pe patul primenit și așternut curat. Spune-mi, te rog, drept: răsplătitu-i-am eu cu aceasta tot ce a făcut ea pentru mine?” Pustnicul i-a răspuns:„Răsplătit? Departe, fiule, departe. Nici măcar a zecea parte nu i-ai întors ei din câte a făcut ea pentru tine.Tu însă ai făcut bine, după cât ai putut, Dumnezeu să-ți dea răsplată mare după puținul tău.”

(Extras din „Oglindă duhovnicească”, vol. I, Protos. Nicodim Măndiță, Edit. Agapis, 1996, pp. 223-224)