Stareţul Efrem de la Mănăstirea Vatoped arestat în ajunul Crăciunului

Ortodoxia în lume

Stareţul Efrem de la Mănăstirea Vatoped arestat în ajunul Crăciunului

    • Stareţul Efrem de la Mănăstirea Vatoped arestat în ajunul Crăciunului
      Stareţul Efrem de la Mănăstirea Vatoped arestat în ajunul Crăciunului

      Stareţul Efrem de la Mănăstirea Vatoped arestat în ajunul Crăciunului

Arestarea starețului de la Vatoped cu doar o zi înainte de sărbătoarea sfântă a Crăciunului a stârnit valuri de proteste în întreaga lume, fiind considerată o formă de intimidare a Bisericii din partea unei părţi a clasei politice.

În acelaşi timp, detenţia unui stareţ care nu reprezintă un pericol social, şi care este acuzat de un schimb de proprietăţi complicat între mănăstire şi stat, este văzută de majoritatea creştinilor ca fiind un abuz şi un exces absurd de zel din partea justiţiei greceşti. Într-o ţară recunoscută pentru sistemul judiciar relaxat, unde traficanţii de droguri, falsificatorii de bani şi evazioniştii de milioane sunt judecaţi în libertate pentru că nu prezintă un "pericol social", arestarea unui stareţ este o crimă.

Comisia de doctori care l-au examinat pe stareţul cu viaţă sfântă Efrem a declarat că pacientul nu poate suporta detenţia datorită stării sale de sănătate. Comunitatea monastică a Mănăstirii Vatoped a declarat într-o scrisoare sprijinul ei pentru Arhimandritul Efrem, se arată de către agenţia de ştiri B.B.C. (http://www.bbc.co.uk).

Mai mult decât atât, sute de greci au manifestat împotriva întemniţării stareţului chiar în ziua Ajunului Crăciunului. Mai multe partide politice din Grecia au criticat acid acţiunea, însă Ministrul Justiţiei, Miltiadis Papaioannou, a spus că nu are intenţia în a interveni în sistemul judicar.  

Arhiepiscopul Ieronim, primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei a pus în discuţie timpul arestării, dar a declarat că are încredere în sistemul juridic al ţării.

Rusia însă a criticat în termeni mai puţin diplomatici acest abuz de autoritate a statului, milioane de oameni care s-au închinat la Brâul Maicii Domnului care a fost însoţit în Rusia de Stareţul Efrem, manifestându-şi consternarea şi tristeţea pentru arestarea sa.

Ministrul Rus de Externe a declarat că decizia arestării violează regulile Curţii Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Preşedintele Departamentului pentru relaţii externe al Bisericii Ruse a spus că arestarea este “un atac ostil împotriva călugărilor din Athos şi asupra Bisericii Ortodoxe în general”.

Igor Yakimchuk, Secretarul Departamentului Bisericii Ortodoxe Ruse pentru relaţiile externe a spus că decizia de a-l ţine în arest pe Efrem “crudă şi iraţională” şi “exclusiv o decizie de natură politică”. “Este un fapt fără precedent şi este firesc să ne îngrijorăm” a spus acesta pentru Agenţia de ştiri Interfax Religion. “Chiar dacă asumăm că Efrem este vinovat, arestarea unui stareţ trebuie să fie ultima soluţie”. Stareţul Efrem s-a întâlnit de două ori cu Primul Ministru rus Vladimir Putin în timpul pelerinajului său în Rusia, şi aceasta ar fi de fapt raţiunea arestării stareţului.

Aceste comentarii au determinat “Uniunea Judecătorilor şi Procurorilor” din Grecia să acuze Rusia că încearcă să pună presiune pe sistemul judiciar al Greciei. “Este fără precedent ca o ţară străină să critice deciziile justiţiei independente greceşti” a spus purtătorul de cuvânt al Uniunii.

Stareţul este acuzat că ar fi primit lacul Vistonida şi mai multe proprietăţi în Xanthi, printr-o decizie judecătorească în 2003 (atunci judecătorii ar trebui acuzaţi) şi că apoi ar fi schimbat aceste proprietăţi cu unele clădiri. Există însă acte doveditoare că lacul Vistonida aparţine Mănăstirii Vatoped din 1080, printre altele şi un Decret Imperial Bizantin care certifică proprietatea “totală şi pentru totdeauna” a mănăstirii asupra lacului. De fapt, în joc sunt anumite jocuri politice ale partidelor politice din Grecia care încearcă să intimideze lucrarea Bisericii şi să pună mâna pe proprietăţile istorice ale Bisericii.