Ortodocşii în Ciprul de Nord: genocid şi suferinţă

Ortodoxia în lume

Ortodocşii în Ciprul de Nord: genocid şi suferinţă

    • Ortodocşii în Ciprul de Nord: genocid şi suferinţă
      Ortodocşii în Ciprul de Nord: genocid şi suferinţă

      Ortodocşii în Ciprul de Nord: genocid şi suferinţă

În vizită la Moscova, Înaltpreasfinţitul Isaia, Mitropolit de Tamassos şi Oreinei, evocă viaţa dificilă a ciprioţilor rămaşi în partea de nord a insulei, ocupată de turci.

Ortodocşii greci ciprioţi, care trăiesc în partea de nord a Ciprului, ocupat de Turcia, sunt forţaţi să-şi ascundă credinţa lor, şi sunt adevăraţi eroi ai credinţei epocii noastre, declară Mitropolitul de Tamassos şi Oreini, Înaltpreasfinţitul Isaia, care este în vizită la Moscova în cadrul activităţii comemorative ruso-elenice „De la Naştere la Înviere”.

„Sunt adevăraţi eroi ai epocii noastre. Cunosc pe mulţi dintre ei. Nu pot să spun mai mult căci nu vreau să îi deconspir. Numeroşi sunt cei care se tem pentru viaţa lor şi nu pot vorbi liber despre condiţiile lor de viaţă sub ocupaţie. Nu putem decât să ne rugăm pentru ei” a subliniat mitropolitul. El a comparat viaţa ortodocşilor din Ciprul de Nord cu viaţa neo-martirilor şi mărturisitorilor din Grecia, Asia Mică şi Pont, care au suferit pentru Hristos în timpul puterii otomane.

„Graţie neo-martirilor, am acum posibilitatea de a mărturisi astăzi credinţa mea şi de a vorbi în limba greacă cu compatrioţii mei. Exemplul lor a inspirat curajul majorităţii ciprioţilor şi numai o mică parte a cedat sub presiunea care a durat timp de secole, s-a convertit la religia musulmană şi a adoptat tradiţii turceşti”, a concluzionat Mitropolitul Isaia.

Conform informaţiilor comunicate de Biserica Ortodoxă din Cipru la Conferinţa Internaţională „Libertate confesională: probleme de discriminare şi persecuţie a creştinilor” care a avut loc la Moscova în 30 noiembrie – 1 decembrie 2011, 170 000 de creştini trăiau în nordul Ciprului în 1974, şi constituiau 70% din populaţie. În jur de 20 000 de oameni au rămas după ocupaţia turcă, însă din raţiuni politice a autorităţilor turceşti, numărul creştinilor este de 456. Sute de biserici, mănăstiri şi cimitire au fost distruse sau profanate. Din 520 de edificii ortodoxe, 125 au fost transformate în moschei, altele în depozite, muzee sau restaurante. 25 de biserici au fost distruse complet şi 229 sunt abandonate şi lăsate la mâna hoţilor de materiale de construcţie.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.pravoslavie.ru