Din 2012, religia va fi studiată în toate şcolile Rusiei

Ortodoxia în lume

Din 2012, religia va fi studiată în toate şcolile Rusiei

După un an de probă desfăşurat cu success, Ministerul Educaţiei din Rusia şi Patriarhia Moscovei anunţă introducerea disciplinei “Fundamente ale culturii religioase şi ale eticii” în toate şcolile Rusiei.

Într-o conferinţă de presă, ţinută în 23 Martie în Moscova, cu reprezentanţii celor patru religii majoritare în Rusia, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat oficial începerea de anul viitor a studiului religiei în şcoli, informează directionstoorthodoxy.org. Autorităţile Patriarhiei Moscovei au afirmat că anul de probă 2010-2011 este deja un mare success în rândul elevilor şi părinţilor.

Arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, preşedintele Departamentului pentru Relaţiile Bisericii cu societatea din cadrul Patriarhiei Moscovei a spus că “un mare număr de elevi au ales orele de religie şi nu s-a remarcat nici un conflict inter-religios, dar am remarcat o schimbare în  morala elevilor care au asistat la aceste cursuri”.

Interzisă în timpul erei sovietice, religia a fost reintrodusă experimental în unele şcoli în Aprilie 2010, în anumite regiuni. Iniţiativa a fost puternic susţinută de Patriarhul Moscovei şi aprobată de Kremlin, care doreşte să cimenteze identitatea naţională şi valorile naţiunii ruse.

Elevi din şcolile primare şi secundare pot alege să studieze între istoria unei dintre cele patru religii tradiţionale – Creştinism ortodox, Islam, Iudaism şi Budism – sau mai multe cursuri generale despre “fundamentele culturii religioase” sau “fundamente ale eticii publice”. Până acum lecţiile au fost ţinute numai un semestru din anul şcolar, însă Biserica Ortodoxă a cerut ca în anul 2012 cursurile să fie extinse pe parcursul întregului an.

Preşedintele Biroului pentru învăţarea religiei din cadrul Ministerului Educaţiei din Rusia, Elena Romanova, a explicat că rămân unele probleme de rezolvat, una dintre ele privind manualele de religie, care “au fost pregătite în grabă” şi alta privind profesorii care au nevoie de perfecţionare.

Pentru Patriarhia Moscovei, predarea religiei în şcolile ruseşti este o problemă de viaţă şi de moarte. Chaplin a explicat necesitatea cursurilor de religie în şcoli, şi faptul că “dacă nu are loc o revoluţie morală în Rusia, ţara nu va avea viitor”.

“Educaţia morală nu conţine doar informaţie – a spus el – iar dacă o persoană tânără creşte cu principii morale solide, într-un mediu imoral, sunt şanse reale pentru ca această persoană să schimbe măcar parţial lucrurile în jurul său.  Numai în acest fel, generaţie după generaţie, vom birui asupra mentalităţii anormale şi imorale din era post-sovietică”.

(traducerea şi adaptarea: pr. Ioan Valentin Istrati)