Crucea ortodoxă sau steagul roşu – ce este mai potrivit pentru comemorarea soldaţilor sovietici?

Ortodoxia în lume

Crucea ortodoxă sau steagul roşu – ce este mai potrivit pentru comemorarea soldaţilor sovietici?

    • Crucea ortodoxă sau steagul roşu – ce este mai potrivit pentru comemorarea soldaţilor sovietici?
      Crucea ortodoxă sau steagul roşu – ce este mai potrivit pentru comemorarea soldaţilor sovietici?

      Crucea ortodoxă sau steagul roşu – ce este mai potrivit pentru comemorarea soldaţilor sovietici?

O dezbatere aprinsă s-a stârnit în societatea germană în legătură cu modul cel mai potrivit al comemorării soldaţilor sovietici morţi în cel de-al doilea război mondial, îngropaţi într-un cimitir german: Crucea ortodoxă sau steagul roşu.

În oraşul german Stukenbrock în regiunea Westphalia există un memorial în formă de obelisc, care comemorează soldaţii sovietici morţi în ultimul război mondial, relatează Deutsche Welle. O Cruce ortodoxă a împodobit acest memorial mai bine de 50 de ani, dar în ultimul timp s-a pornit o dispută dacă este potrivit să pui o Cruce la căpătâiul soldaţilor sovietici.

Un grup de lucru numit “Flori pentru Stukenbrock" insistă că o cruce este incorectă din punct de vedere istoric în acest caz, şi cere ca un steag roşu să fie arborat în locul Crucii, spre marea supărare a Bisericii Ortodoxe.

Primii prizonieri de război sovietici au venit la Stukenbrock în iulie 1941, la o lună după declararea războiului de către Uniunea Sovietică. În următorii 4 ani, mai mult de 300.000 de prizonieri sovietici au fost ţinuţi în condiţii inumane în aşa numitul “Campus Stalag 326”.

Nu este clar câţi dintre prizonieri au murit, dar experţii estimează că în jur de 65.000 şi-au pierdut viaţa înainte ca trupele americane să elibereze campusul. În ziua de 2 mai 1945, chiar înintea capitulării Germaniei, supravieţuitorii lagărului au ridicat un memorial pentru amintirea celor morţi, pe care l-au împodobit cu steagul roşu sovietic.

În 1956, steagul roşu a fost înlocuit cu o cruce ortodoxă, în timpul lucrărilor de restaurare. Aproape 50 de ani, crucea a rămas acolo, iar în 2004, asociaţia de stânga “Flori pentru Stukenbrock”, care dorea să amintească de ororile regimului nazist, a pledat către guvernul regional Nord Rin Westphalia să restaureze steagul roşu originar din vârful obeliscului. Biserica Ortodoxă s-a opus ideii şi continuă s-o facă.

Arhiepiscopul Longin, preşedintele Bisericii Ortodoxe Ruse din Germania a spus că nu poate înţelege această cerere. El afirmă faptul că steagul roşu exprimă regimul opresiv sovietic, iar soldaţii au suferit datorită acestui steag

“În primul rând, steagul roşu nu simbolizează Victoria, ci Crucea. Ea este simbolul victoriei asupra morţii” a spus Arhiepiscopul. “În al doilea rând, cei mai mulţi dintre soldaţii îngropaţi aici erau creştini ortodocşi, şi în al treilea rând, trebuie să onorăm obeliscul dar şi să conservăm frontierele istorice”.

Militanţii de stânga “Flori pentru Stukenbrock” spun că unii soldaţi morţi acolo sunt ateişti sau musulmani.

Deocamdată dezbaterea continuă până la o decizie unanimă.