O repovestire a Crezului în... povești

Prezentare de carte

O repovestire a Crezului în... povești

    • O repovestire a Crezului în... povești
      O repovestire a Crezului în... povești

      O repovestire a Crezului în... povești

Deseori am auzit, de la oameni pretins facebook-teologi, cuvinte iritate asupra pildelor acestui autor ori ale lui Bruno Ferrero, socotindu-le mereu în afara Ortodoxiei ori a creștinismului. Le recomand lectura, prezentată în Picătura de carte, frumoasei lecții din cartea „O muscă în Sfântul Munte” a lui Vasilis Frangopulos, ca să regândească asupra privirii-muscă și privirii-albină. 

A apărut un nou volum al lui Pierre Trevet, „Pildele unui preot de țară. 140 istorioare noi de meditat și de dat mai departe” (volumul 2, Editura Viața creștină, Cluj Napoca, 2021, 299 pg.). O a doua încercare de a propune cititorului român o transparență prin poveste a Crezului. Textul, propus în traducerea din limba franceză a lui Cristian Șoimușan, este transcrierea poveștilor pe care autorul – preot catolic în Dieceza Puy-en-Velay – le propune la postul de televiziune KTO chiar sub acest titlu: „Pildele unui preot de țară”. La noi primul volum a apărut de ceva timp – (Viața Creștină, 2019, 330 pg,  150 de pilde) – acesta, al doilea a apărut în ediția sa de limbă franceză în 2007, dar continuă să fie editate. Construit pe structura de text a Crezului – Inițiativa lui Dumnezeu și Răspunsul omului – volumul ilustrează posibilitatea integrării naratologiei (știință evitată parcă de comunicarea prea snoabă a teologiei instituționalizate) în comunicarea adevărului moral. Nu e vorba de un simplu exercițiu de inculturalizare a temelor Crezului, ci de evitare a anchilozării terminologice și deseori prea căutat prețioase a teologhisirii moderne. Variate, pline de sens, poveștile sunt mai mult antologate de autor și reașezate în concluzii digerabile.

Deseori am auzit, de la oameni pretins facebook-teologi, cuvinte iritate asupra pildelor acestui autor ori ale lui Bruno Ferrero, socotindu-le mereu în afara Ortodoxiei ori a creștinismului. Le recomand lectura, prezentată în Picătura de carte, frumoasei lecții din cartea „O muscă în Sfântul Munte” a lui Vasilis Frangopulos (Editura Sophia, 2020, 296 pg.), ca să regândească asupra privirii-muscă și privirii-albină. Ori, dacă nu, Cuvântul către tineri al Sfântului Vasile cel mare, care îndeamnă tinerii să citească mult și să extragă mierea din orice „floare” de gând. Subscriu!

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: