O nouă ediție a proiectului „Dialoguri la țintă”

Arhiepiscopia Iaşilor

O nouă ediție a proiectului „Dialoguri la țintă”

    • O nouă ediție a proiectului „Dialoguri la țintă”
      O nouă ediție a proiectului „Dialoguri la țintă”

      O nouă ediție a proiectului „Dialoguri la țintă”

Proiectul „Dialoguri la țintă”, organizat de voluntarii Comisiei Misionare de la Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași, și-a continuat parcursul și a făcut posibilă o nouă întâlnire. Vineri, 4 mai a.c.,  părintele arhimandrit lect. univ. dr. Nathanael Neacsu i-a invitat la dialog pe elevii claselor a X-a.

La clasa a X-a E, în prezența profesoarei de religie, insp. școlar Denisia Mănoiu, cadru didactic al Colegiului Național „Costache Negruzzi”, părintele a abordat tema „Interculturalitate și discernământ”. Moderatorul s-a raportat la preocupările cotidiene ale tinerilor și a încercăt să le răspundă dilemelor vârstei. Discuția a vizat subiecte de interes, plecând de la geneză și ajungând la moarte, implicând concepții precum libertatea, care poate înnobila sau poate îngrădi tânărul, legile naturale, ca loialitatea și dragostea, dar și gândurile și trăirile adolescentului. Ideea principală a discuției a fost că „aflarea lui Dumnezeu este o căutare continuă, deoarece Dumnezeu se descoperă prin gust, prin cunoaștere”.

O altă întâlnire s-a desfășurat la clasa a X-a F a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, specializarea Arta Actorului, alături de prof. Alexandra Budu. Părintele Nathanael a abordat aceeași temă, reușind totuși să se transpună în locul elevilor și să demonstreze că arta teatrului nu este contrară credinței creștine, dacă se respectă o singură condiție: „ca tot ceea ce faci, să faci cu o constiință creștină, ca înainte și după teatru să te gândești la Dumnezeu”. Invitatul le-a atras elevilor atenția asupra faptului că „marile glorii au în spate marile depresii deoarece, după ce se termină aplauzele, rămâne golul.”

Curiozitatea vârstei l-a îndemnat pe părintele Nathanael Neacșu să abordeze diverse subiecte, legate de dilemele și sensul vieții, afirmând că „tot ceea ce contează în viața noastră este să răspundem dragostei lui Dumnezeu” și că „orice creștin ar trebui să fie un artist pentru că orice artist este inspirat”.

Pe această cale, voluntarii Comisiei Misionare doresc să le mulțumească profesorilor pentru oportunitatea oferită invitatului, pentru răbdarea de care a dat dovadă și pentru sfaturile de mare folos oferite, cât  și elevilor, pentru curiozitatea și deschiderea lor. (Huțanu Oana- Maria, Popescu Ana-Maria)

Citește despre: