O întâmplare cu Tamara Petrov

Prezentare de carte

O întâmplare cu Tamara Petrov

    • O întâmplare cu Tamara Petrov
      O întâmplare cu Tamara Petrov

      O întâmplare cu Tamara Petrov

„Noi nu suntem doar materie vie, ci şi spirit viu, iar spiritul, deci raţiunea, voinţa şi sentimentele înnobilate trebuie să comande şi să domine viaţa noastră. Spiritul trebuie să comande creierul. Abia în acest caz suntem pe scara suitoare către supraom, către adevărata umanitate, către sfinţenie.” 

La Editura Doxologia a apărut volumul al cincilea din Colecţia „Amintiri dintr-o viaţă de om”, intitulat „O întâmplare cu Tamara Petrov”, autor părintele Dimitrie Bejan.

În această carte, părintele Dimitrie Bejan îşi aminteşte de o fostă elevă cu care se întâlneşte de mai multe ori pe parcursul vieţii: la şcoală, fiindu-i profesor, la nunta ei, în tren şi în parc.

Eleva Tamara Petrov era o lipoveancă, nici leneşă, nici indolentă, dar mai domoală. Dar mintea ei lucra şi uneori, chiar când nu te aşteptai, dădea nişte răspunsuri de te mirai de unde le-a scos. Ba, uneori era chiar obraznică, permiţându-şi câte o glumă.

Încă de elevă îşi dorea să trăiască viaţa, visa cu ochii deschişi la iubire. Era indignată de faptul că în cei opt ani de liceu nimeni nu le-a spus lor, elevilor, nimic despre colţul ierbii şi despre visurile şi problemele tinereţii. Îi era frică că ea şi colegele ei, mai târziu, se vor lovi singure de viaţă şi vor culege roadele neştiinţei lor şi ale neatenţiei profesoarelor, care nu le-au zis nimic.

Cu acest prilej, profesorul Dimitrie Bejan le-a spus că natura este un pedagog  brutal şi cunoştinţele pe care ţi le pune ea dispoziţie făţiş nu sunt destule. Le-a îndemnat pe tinerele fete să nu dea curs instinctelor, tocmai pentru că sunt oarbe. „Noi, oamenii, spre deosebire de restul naturii, prin raţiunea cu care suntem dotaţi, dar şi prin voinţă, supunem instinctele şi le dirijăm către bine, către frumosul moral. Noi privim în sus. La noi, oamenii, nu instinctul primează, ci gândirea. Sentimentele le înnobilează, iar voinţa creează frumosul moral. Noi nu suntem doar materie vie, ci şi spirit viu, iar spiritul, deci raţiunea, voinţa şi sentimentele înnobilate trebuie să comande şi să domine viaţa noastră. Spiritul trebuie să comande creierul. Abia în acest caz suntem pe scara suitoare către supraom, către adevărata umanitate, către sfinţenie”, afirma părintele Dimitrie Bejan în carte.  

Părintele Dimitrie Bejan este un autor cu un remarcabil talent literar, pe care viaţa l-a supus unor încercări cumplite. Destin unic şi veritabil model de asumare a suferinţei, şi-a trăit viaţa în mare măsură în captivitate, mai întâi în gulagul rusesc, iar mai apoi în cel din propria ţară, a reuşit ceea ce foarte puţini oameni reuşesc: să anuleze prăpastia dintre suferinţa ca dezumanizare şi suferinţa ca umanizare.  

Viaţa Tamarei a fost una zbuciumată. Lecturând cartea, veţi putea afla cum a făcut ea faţă situaţiilor tragice din existenţa sa.

La ultima întâlnire din parc, când era deja pensionară, Tamara Petrov mărturiseşte că unele colege au ajuns sus pe scara socială, dar ea a reuşit mai mult decât toate la un loc. A ajuns la pacea inimii, când toate sufletele tac şi-n suflet se stabileşte Duhul lui Iisus, Care îţi dăruieşte armonie interioară, încât devii atotiertător şi atotînţelegător. A iertat viaţa care i-a  răpit tinereţea.

Cartea „O întâmplare cu Tamara Petrov”, autor Dimitrie Bejan poate fi cumpărată de la magazinul online Doxologia, de la librăriile Doxologia, precum şi de la celelalte librării din Iaşi şi din ţară.