De ce îl cinstesc palestinienii pe Sfântul Mucenic Gheorghe?

Ortodoxia în lume

De ce îl cinstesc palestinienii pe Sfântul Mucenic Gheorghe?

    • De ce îl cinstesc palestinienii pe Sfântul Mucenic Gheorghe?
      De ce îl cinstesc palestinienii pe Sfântul Mucenic Gheorghe?

      De ce îl cinstesc palestinienii pe Sfântul Mucenic Gheorghe?

În timp ce în ziua de 23 aprilie, Marea Britanie celebrează ziua Sfântului Gheorghe, Patronul ţării, în Orientul Mijlociu, mulţi palestinieni creştini dar şi musulmani se adună să sărbătorească şi ei pe Sfântul Gheorghe, privit ca un erou.

Steaguri cu Crucea roşie pe un fond alb, asociate cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe încă din vremea Cruciadelor, flutură în toată Cisiordania. Acesta este şi steagul naţional al Angliei dar este folosit ca emblemă şi de alte state care şi l-au luat ca patron pe Sfântul Gheorghe.

Palestinienii însă au un motiv special de a arăta steagul Sfântului Gheorghe şi de a sărbători ziua sfântului martir creştin. Căci pentru ei, el este un erou local care s-a opus persecuţiei anti-creştine în Ţara Sfântă.

“Credem că el a fost un mare mucenic pentru credinţă, care a apărat creştinismul şi valorile lui”, a spus Arhiepiscopul ortodox Atallah Hanna.

“Prin jertfa lui pentru credinţă a putut să biruiască răul. Noi îl considerăm pe Sfântul Gheorghe ca patron al palestinienilor, căci el a fost născut în Palestina istorică, şi ne rugăm lui să ne pomenească şi pe noi, şi Ţara Sfântă”, a adăugat ierarhul.

Palestinienii creştini spun că Sfântul Gheorghe, care a trăit pe vremea Împăratului Diocleţian, a trăit o vreme la Al-Khadr, lângă Betlehem, pe un pământ pe care îl deţinea de la mama lui. Acum aici se află o frumoasă biserică ortodoxă închinată marelui martir.

Tatăl sfântului era din Capadocia, după sursele istorice, dar se crede că mama sa era o palestiniancă din Lidda, acum oraşul Lod din Israel.

Există multe Biserici creştine cu numele Sfântului Gheorghe în Cisiordania, dar şi în Galileea. Palestinienii sărbătoresc pe Sf. Gheorghe pe 6 mai, după calendarul iulian.

În acea zi, la Al-Khadr se adună mii de palestinieni creştini, dar şi mulţi musulmani care cred în puterea vindecătoare a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Unii teologi musulmani sugerează că slujitorul lui Dumnezeu menţionat în Coran ca asociat al lui Moise ar fi Sfântul Gheorghe, pe care ei îl numesc Al-Khadr.

Traducere și adaptare: