Strigătul unui Mitropolit sirian

Religia în lume

Strigătul unui Mitropolit sirian

    • Strigătul unui Mitropolit sirian
      Strigătul unui Mitropolit sirian

      Strigătul unui Mitropolit sirian

    • Strigătul unui Mitropolit sirian
      Strigătul unui Mitropolit sirian

      Strigătul unui Mitropolit sirian

    • Strigătul unui Mitropolit sirian
      Strigătul unui Mitropolit sirian

      Strigătul unui Mitropolit sirian

Date și informații oferite de un episcop sirian aflat în mijlocul violențelor din Siria.

Frați și surori întru Domnul!

Pacea Domnului să fie cu voi!

Vă prezint o mică parte a evenimentelor care au afectat orașul Sadad de-a lungul ultimelor săptămâni odată cu ocuparea sa de către oameni înarmați și teroriști.

1. Sadad este un oraș mic sirian cu 15 000 de locuitori și situat la 160 km de Damasc.

2. Are 14 biserici și o mănăstire cu patru preoți și cinci săli pentru activități sociale și festivități.

3. Majoritatea cetățenilor sunt fie cu o stare materială bună fie una foarte bună, educați și liniștiți.

4. Aceștia trăiesc în mijlocul deșertului, într-un climat aspru și uscat, unde nu plouă niciodată.

5. Numărul familiilor care au imigrat în Sadad din diferite sate sau provincii, din cauza crizei siriene, a ajuns la 600.

6. Teroriștii au pătruns în Sadad pe 21 octombrie 2013 și l-au ținut sub ocupație timp de o săptămână. Pe 28 octombrie 2013 au fost alungați și unii dintre ei au fost uciși.

7. 2500 de familii au părăsit Sadadul din cauza asediului terorist și s-au împrăștiat în apropierea Damascului, Homs, Fayrouza, Zaydal, Maskane și al-Fhayle.

8. 1,500 familii au fost ținute captive iar membrii lor folosiți ca scuturi umane, dintre care copii, bătrâni și femei. Unii dintre ei au fugit, parcurgând 8 kilometri de la Sadad la al-Hafer pentru a găsi un refugiu.

9. Unii au fost omorâți iar alții au fost amenințați cu moartea prin împușcare, ștrangulare, execuție sau distrugerea locuințelor. 45 de civili au fost martirizați, inclusiv femei, copii și bărbați.

10. 10 persoane sunt date dispărute iar numărul răniților a ajuns la 30.

11. Toate locuințele din Sadad au fost jefuite de către trupele ce au intrat în Sadad, iar zonele comerciale au avut aceeași soartă.

12. Au distrus bisericile și le-au furat bunurile, banii și cărțile vechi, pângărind pereții cu insulte anticreștine.

13. Toate clădirile guvernului, și școlile au fost distruse împreună cu oficiul poștal, spitalul și clinicile precum și departamentele Ministerelor de Finanțe și Agricultură.

14. Criza din Sadad a dus la migrarea silită a 500 de familii din al-Hafer, și la jefuirea și distrugerea locuințelor.

15. Familiile din Sadad au fugit din orașul lor cu nimic altceva decât hainele de pe ei și oricine a luat bani, aur sau documente a fost jefuit.

16. Copiii noștri au pierdut șansa unui viitor mai bun din cauza distrugerii școlilor, grădinițelor și centrelor pentru copii.

Toate cele menționate mai sus nu sunt decât o trecere în revistă a situației din Sadad și al-Hafer.  Pe 28 octombrie 2013, tinerii s-au întors în Sadad pentru a repara stricăciunile. Aceștia au suferit pierderi estimate la o distrugere de 50%, inclusiv case ce nu mai pot fi recondiționate întrucât au fost distruse complet, și care au pierdut utilități precum electricitatea, apa și conexiunea telefonică. Statul a început să repare stricăciunile, acordând o atenție specială clădirilor guvernului.

Nu au reușit încă să deschidă școlile, iar familiile au preferat să rămână în zonele de refugiu pentru a le putea asigura un viitor copiilor și pentru a beneficia de siguranță personală.

Aceste evenimente petrecute în Sadad sunt considerate a fi cel mai mare masacru din Siria și al doilea din regiunea Orientului Mijlociu, după bombardamentul bisericii Maica Mântuirii noastre din Irak din aceeași lună și aproape aceeași zi în 2010. Ne întrebăm dacă teroriștii au plecat pentru totdeauna sau dacă se vor întoarce pentru un al doilea masacru ...

3000 de oameni au fost luați ostatici iar noi am strigat pentru ajutor și nimeni nu ne-a auzit, cu excepția minorităților care ne-au ajutat și care au fost solidare. Unde este conștiința creștină? Unde este conștiința Siriană? Unde este conștiința umană? Unde sunt frații noștri, mitropoliții, preoții și prietenii? Unde?! Unde? Și niciun răspuns... Cu câteva excepții. Am un nod un gât și inima îmi arde pentru toate câte s-au petrecut în eparhia mea și bieții oameni care au căutat refugiu, plecând apoi cu mâinile goale... Unde vor merge de acolo, nu știu....

Rugați-vă pentru noi!

Selwanos Boutros Alnemeh

Mitropolitul sirian ortodox de Homs și Hama

Traducere și adaptare: