Nigeria - 24 de creștini uciși în atacuri fundamentaliste

Religia în lume

Nigeria - 24 de creștini uciși în atacuri fundamentaliste

    • Nigeria - 24 de creștini uciși în atacuri fundamentaliste
      Nigeria - 24 de creștini uciși în atacuri fundamentaliste

      Nigeria - 24 de creștini uciși în atacuri fundamentaliste

În ziua de 26 august, 24 de oameni au fost uciși, și multe alte zeci au fost rănite într-o serie de atacuri împotriva comunităților creștine din  Nigeria. Mulți alți creștini sunt dispăruți, și se crede că au fost îngropați în gropi comune pentru a nu inflama și mai mult comunitatea internațională.

Guvernatorul statului nigerian afectat de atacuri se teme că implicarea soldaților musulmani în atacuri poate fi un precedent perriculos pentru siguranța națională.

Fundamentaliștii islamici și-au reluat atacurile împotriva creștinilor din Nigeria centrală. Violențele au început  în 11 august 2011 când în satul Rasta s-au înregistrat mai mulți răniți.

Extremiștii au atacat peste 20 de sate din Nigeria centrală. În afară de oamenii omorâți, mulți alții sunt răniți în atacuri, dar refuză să declare aceasta de frica represaliilor. Organizațiile internaționale vorbesc despre o implicare a armatei în crimele împotriva creștinilor.  
Nnaji John, un creștin care și-a pierdut 9 membri ai familiei în atacurile din satul Heipang a spus că a văzut soldați federali care participau la atacuri. „I-am văzut, erau în uniforme militare. Pot jura pe Dumnzeu cel Atotputernic că atacurile au fost făcute cu sprijinul soldaților”.

Chollom Gyang, un creștin din Chwelnyap, orașul Jos, a confirmat faptul că atacurile din cartierul său a fost făcut cu aprobarea tacită a unui departament militar numit `Special Task Force` (STF) care are misiunea de a opri atacurile sectare islamiste.  

„Atacatorii au fost chiar soldații aduși aici să asigure protecția oamenilor” a spus Gyang. Unul dintre creștini a primit un telefon de la STF să vină în zonă, doar pentru a fi executat imediat ce a ieșit din casa sa.

Organizațiile care luptă împotriva violenței religioase au admis din rapoartele atacurilor că violențele au fost concertate, organizate și cu scop precis.

Realizând amploarea tragediei, Guvernatorul Jonah jang a chemat pentru retragerea imediată armatei din zona de conflict, admițând faptul că soldații musulmani au participat la crimele împotriva creștinilor.  „Sunt convins că forțele armate sunt poluate cu idei religioase extremiste în această țară” a spus Jang.

Creștinii propovăduiesc o religie a păcii, iubirii și înțelegerii între oameni, de aceea nu pot riposta cu violență la atacurile criminale împotriva lor și a familiilor lor. Protestele lor, de cele mai multe ori tăcute, se fac prin intermediul asociațiilor de prevenire a conflictelor inter-religioase. Însă forma generalizată de reacție a creștinilor împotriva ucigașilor lor este rugăciunea fierbinte către Dumnezeu.

 Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.compassdirect.org