Mănăstirea Sfântului Dionisie din Olimp

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Sfântului Dionisie din Olimp

    • Biserica nouă a Sfântului Dionisie
      Biserica nouă a Sfântului Dionisie / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Biserica nouă a Sfântului Dionisie / Foto: Pr. Silviu Cluci

    • Biserica nouă a Sfântului Dionisie
      Biserica nouă a Sfântului Dionisie / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Biserica nouă a Sfântului Dionisie / Foto: Pr. Silviu Cluci

    • Muzeul mănăstirii Sfântului Dionisie din Olimp
      Muzeul mănăstirii / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Muzeul mănăstirii / Foto: Pr. Silviu Cluci

Întemeiată la anul 1542, Mănăstirea Sfântul Dionisie din Olimp este așezată la o altitudine de peste 900 de metri, pe Muntele Olimp din Grecia.

Sfântul Dionisie din Olimp s-a născut la începutul veacului al XVI-lea, în satul Platina (astăzi Drakotripa) din provincia Fanarios, Thessalia. Și-a început viața monahală încă din fragedă vârstă, la Meteora, sub îndrumarea starețului Sava, care l-a făcut rasofor cu numele Daniel.

De la Meteora, Sfântul Dionisie a mers în Sfântul Munte Athos, unde a intrat sub ascultarea Bătrânului Gavriil din Kareia. În anul 1512 a fost tuns monah cu schima cea mare, primind numele Dionisie. După o vreme a fost hirotonit diacon, apoi preot, slujind la biserica Protaton din Kareia. Cu binecuvântarea starețului său, se mută pe moșia Mănăstirii Karakalu, unde construiește chilia Sfintei Treimi. La cererea insistentă a monahilor din Mănăstirea Filotheu, a fost ales egumenul acesteia însă, în urma unor împotriviri din partea monahilor bulgari din mănăstire, a hotărât să părăsească Sfântul Munte, împreună cu o mică parte din obște.

Sfântul Dionisie s-a așezat la Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul din Veria, unde a introdus rânduiala Sfântului Munte. Însă, nici aici nu a rămas pentru multă vreme.

Întemeierea mănăstirii de pe muntele Olimp

Pentru a trăi în mai multă isihie și rugăciune, în anul 1542, Sfântul Dionisie s-a retras în muntele Olimp dimpreună cu ucenicii săi. Acolo a ridicat o mănăstire de o rară frumusețe arhitecturală. Așezământul a fost construit ca o fortăreață, din piatră şi lemn. Stavropighie Patriarhală dintru început, Mănăstirea a fost închinată Sfintei Treimi. Pentru ctitoria sa, Sfântul Dionisie a rânduit avatonul, care oprește intrarea femeilor în mănăstire.

Încă din timpul vieții Sfântului Dionisie, mănăstirea a devenit cunoscută în întreaga Grecie, şi chiar dincolo de hotarele ei, impunându-se ca un centru duhovnicesc, cultural şi economic. În cadrul ansamblului monahal au funcționat un atelier de icoane și unul pentru copiști.

Vremuri de restriște

În vremea ocupației otomane, la Mănăstirea Sfântului Dionisie din Olimp a funcționat în taină o o școala mănăstirească. Astfel, monahii au contribuit la zidirea sufletească şi educația credincioșilor greci.

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, în anul 1821, mănăstirea a fost incendiată de către Veli Pașa, fiul lui Ali Pașa. Părintele Metodie Paliouras, egumenul de atunci al mănăstirii, împreună cu alți 12 monahi, au fost prinși şi spânzurați în piața centrală din Larisa.

În timpul Răscoalei din Olimp din anul 1878, pentru prima dată de la întemeierea mănăstirii, a fost ridicat avatonul, iar așezământul a oferit adăpost femeilor şi copiilor din Litohoro.

De-a lungul istoriei sale, Mănăstirea Sfântul Dionisie a deținut mai multe metocuri, dintre care amintim: Schitul Sfântul Gheorghe – Korinos, Schitul Sfântul Gheorghe – Ritinis, Schitul Panagia – Makriraki, Schitul Panagia – Kanalon, Schitul Sfânta Solomoni şi Schitul Sfânta Matroana.

În pofida numeroaselor distrugeri şi greutăți pe care le-a suferit de-a lungul istoriei sale, Mănăstirea Sfântul Dionisie din Olimp s-a bucurat de viață monahală neîntreruptă.

Noua mănăstire

Vechea mănăstire a Sfântului Dionisie a rămas întreagă până în anul 1943, când naziştii au bombardat mănăstirea, deoarece găzduia rezistența greacă din munți. Atunci au fost distruse relicve rare, vase sfinte, odăjdii, cărți, manuscrise etc.

Din cauza acestei situații, în anul 1950, călugării s-au mutat pe locul vechiului metoc Skala, de lângă Litohoro, la o distanță 15 kilometri de vechea mănăstire. Aici a fost ridicată o nouă mănăstire închinată Sfântului Dionisie din Olimp. Din cadrul noului ansamblu mănăstiresc fac parte chiliile, ateliere, trapeza şi katholikonul, închinat Adormirii Maicii Domnului. Pictura interioară a bisericii a fost realizată în 1955, de iconograful Fotis Kontoglou.

Din anul 1989, după rânduiala lăsată de Sfântul Dionisie, a fost reintrodus avatonul, care interzice accesul femeilor în mănăstire. În apropierea mănăstirii, unde este permis accesul tuturor credincioșilor, a fost construită o nouă biserică închinată Sfântului Dionisie din Olimp, unde se oficiază Sfânta Liturghie în fiecare duminică.

Astăzi, obștea mănăstirii depune eforturi pentru a restaura și vechea mănăstire.

Tezaurul mănăstirii

Lângă biserica nouă a Sfântului Dionisie a fost amenajat și un muzeu eclesiastic, unde sunt expuse obiecte de cult, veșminte, manuscrise, hărți foarte vechi. Tot în muzeu sunt așezate mai multe racle ce conțin părți din moaștele a peste trei sute de sfinți.

Între odoarele de mare preț ale mănăstirii se numără mâna dreaptă a Sfântului Dionisie din Olimp, așezată spre închinare în partea dreapta a altarului bisericii mari.

Pomenirea Sfântului Dionisie din Olimp se face pe 23 ianuarie.

Date de contact

Adresă: Litochoro 602 00, Grecia

Telefon: +30 23520 84 220

Site: http://imado.gr/

Program de vizitare: zilnic, între orele 8:00-20:30

(Foto) Mănăstirea „Sfântul Dionisie Olimpianul” din Muntele Olimp, Grecia

(Video) Mănăstirea Sfântului Dionisie din Muntele Olimp

(Video) Mănăstirea „Sfântul Dionisie” din muntele Olimp