Liturghie arhierească la Mănăstirea Arbore

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Liturghie arhierească la Mănăstirea Arbore

    • Liturghie arhierească la Mănăstirea Arbore
      Liturghie arhierească la Mănăstirea Arbore / Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

      Liturghie arhierească la Mănăstirea Arbore / Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În Duminica după Botezul Domnului și ziua Soborului Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, credincioșii din localitatea Arbore, județul Suceava, au avut parte de o slujire deosebită. 

Bucuria sărbătoririi ocrotitorului bisericii Mănăstirii Arbore a fost sporită de primirea binecuvântării arhierești a Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix. Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Editură și Tipografie al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți. Slujba s-a desfășurat în paraclisul cu hramul „Sfinții Ioachim și Ana”, sfințit acum doi ani, cu prilejul redeschiderii așezământului monahal și a instalării ca stareț a protos. Porfirie Pescaru.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a punctat principalele momente ale biografiei Sfântului Ioan și a evidențiat cât de importante au fost rolul și misiunea lui pentru cei care trăiau în tensiunea așteptării unui Răscumpărător, atât evrei, cât și dintre neamuri. „Este o bucurie pentru noi fiindcă îl sărbătorim pe Mărturisitorul pocăinței și pe cel ce a fost sfeșnic al Luminii Domnului și care cu smerenia, a spus: Nu sunt eu lumina, ci eu sunt cel despre care s-a scris că sunt sfeșnicul luminii. El, prin smerenia sa, ne îndeamnă și pe noi să fim înaintea lui Dumnezeu, smeriți. (…) Să luăm chipul acesta al Botezătorului, să luăm pildă de la postirea lui, să luăm pildă de la asprimea vieții lui. (…) Trebuie să armonizăm conștiința noastră cu voia lui Dumnezeu, pentru că cel care nu face roadă este ca pomul cel neroditor, pe care stăpânul îl taie, nemaifiind bun de nimic. (…) Astăzi, când sărbătoarea Botezului se îngemănează cu duminica și cu serbarea Sfântului Ioan Botezătorul, să punem la suflet aceste învățături, preamărind pe Domnul nostru Iisus Hristos Care, iată, S-a pogorât în apele Iordanului; să preamărim pe Duhul cel Preasfânt Care S-a pogorât în chip de porumbel și pe Părintele Ceresc Care a mărturisit: Iată, acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit. Într-o altă arătare dumnezeiască, la Tabor, va completa această proclamare a lui Iisus ca Fiu al Său întrupat pe pământ: Pe acesta să-L ascultați. Adică pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat să-L ascultăm și noi, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Citește despre: