Se mănâncă sau nu pește în fiecare zi din săptămâna brânzei (albă)?

Întreabă preotul

Se mănâncă sau nu pește în fiecare zi din săptămâna brânzei (albă)?

    • Se mănâncă sau nu pește în fiecare zi din săptămâna brânzei (albă)?
      Se mănâncă sau nu pește în fiecare zi din săptămâna brânzei (albă)?

      Se mănâncă sau nu pește în fiecare zi din săptămâna brânzei (albă)?

Pavel
întreabă:

Doamne ajută! În Săptămâna brânzei se mănâncă pește? În calendar, în zilele de miercuri și vineri din această săptămână, scrie că se dezleagă și la pește, prin urmare ar părea normal ca această dezlegare să fie valabilă și în restul săptămânii. Însă sunt persoane, mai ales din mediul monahal, care afirmă că nu se consumă pește în Săptămâna brânzei, spunând că s-a lăsat sec de carne în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, iar peștele este, bineînțeles, carne. Personal mi se pare normal să se consume și pește, care este o mâncare „mai de post”, dacă se mănâncă brânză și ouă. Am căutat în Tipicul mare și am găsit referire numai la brânză și ouă, și nu și la pește. V-aș ruga să ne lămuriți pe noi, mirenii, în această privință, deoarece este o situație care a rămas neexplicată. Toate cele bune!

pr Andrei Atudori a răspuns:
10 Martie 2016

Doamne ajută!

Pavel, în „săptămâna brânzei” sau „săptămâna albă” se mănâncă pește în fiecare zi, de luni până duminică. Pentru zilele de miercuri și vineri se specifică dezlegarea la pește (prin semnul din calendar), tocmai pentru că ele sunt zile de post prin excelență, iar această specificare este obligatorie pentru această săptămână. Este ilogic să afirmi că poți mânca pește miercuri și vineri, în săptămâna albă, dar nu poți mânca, de exemplu, luni sau joi. Până acum, personal, nu am întâlnit persoane care să afirme ceea ce spui, însă chiar dacă ar exista, afirmația nu ar avea susținere tocmai în logica celor de mai sus. Discuția nici nu ar trebui să aibă legătură cu cât de „carne” este peștele (dacă pot spune așa) sau dacă este „mai de post” sau nu decât brânza și ouăle. Cred că tipicul nu face referire expresă la dezlegarea la pește din celelalte zile ale acestei săptămâni tocmai datorită faptului că această „dezlegare” se subînțelege.

Reformulat, ca să înțelegi mai bine, iată ce înseamnă de fapt săptămâna brânzei: „În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.” Adică dezlegarea propriu-zisă privește doar zilele de miercuri și vineri, în sensul că ea nu este necesară pentru celelalte zile, pentru că în acelea este permis consumul alimentelor specificate, nefiind deci nevoie de o „dezlegare”. Sper că am fost clar în argumentare și că ai înțeles sensul celor de mai sus.

În cele din urmă, indiferent de argumentele unora sau altora, dacă vrei să nu ai nici un fel de dubiu, pentru conștiința ta, pur și simplu întreabă-ți părintele duhovnic despre aceasta și fă ceea ce îți spune. 

Cu doriri de bine,

pr. Andrei

PS: Îți recomand articolele de mai jos cu privire la „Săptămâna Albă”. Vei vedea că și acolo se specifică faptul că se mănâncă pește.

http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/de-ce-nu-se-consuma-carne-saptamana-branzei

http://www.doxologia.ro/actualitate/patriarhia-romana/saptamana-alba-biserica-ortodoxa

 

Alin a răspuns:
11 Martie 2016

Parinte, vezi-ti de treaba cu deductiile dumitale, pestele e facut din carne si oase. Daca mie calendarul imi arata ca nu mai mananc carne, atunci despre ce vorbim??? Daca pui dezlegare miercuri si vineri, vei manca miercuri si vineri CARNE de peste (ca o fi carne usoara nu inseamna ca nu e carne).

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 Martie 2016

Doamne ajută! 

Domnule Alin, vă asigur din start că aici, eu îmi văd de treabă. Spun asta pentru a avea în vedere că „tonul” folosit nu vă face cinste.

În altă ordine de idei, lăsând la o parte faptul că nu stăpâniți subiectul, iar deducția dumneavoastră lasă de dorit, vă spun cu toată sinceritatea că sunteți liber să faceți cum credeți de cuviință.

Eu NU am spus că peștele nu este carne. Nu despre asta este vorba! Vă rog să recitiți!

Însă, vă mai rog să îmi arătați o bibliografie care să susțină ceea ce spuneți, adică faptul că în săptămâna brânzei se mănâncă pește numai miercuri și vineri. Asta ca să nu ne mai bazăm nici pe logica mea, nici pe logica dumneavoastră.

În timp ce căutați, îmi permit să vă aduc la cunoștință două trimiteri care susțin punctul meu de vedere:

1) Tipicul Sfântului Sava, vol. I, Editura „Credinţa noastră”, p.103, Notă: „Trebuie să se ştie că în lunea Săptămânii Brânzei mâncăm de două ori în zi: brânză, ouă şi peşte. Dezlegarea este valabilă pentru toată săptămâna, însă miercuri şi vineri se va mânca doar o dată în zi”.

2) Îndrumătorul bunul creștin, Gherontie Ghenoiu, Editura Ihtis, 1997, p. 56 (tipărită cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Teoctist).

Căutați-le, citiți și veți vedea!

Aștept referințele bibliografice care să vă susțină punctul de vedere și vă recomand să mai aprofundați subiectul. 

Vă mulțumesc pentru comentariu și vă doresc un post cu folos duhovnicesc!

pr. Andrei

PS 1: Vă invit să vedeți răspunsul (mai scurt) la aceeași întrebare dat de un părinte pe Doxologia în urmă cu trei ani: http://www.doxologia.ro/intreaba-preotul/este-dezlegare-la-peste-toata-saptamana-alba-doar-miercuri-vineri

PS 2: Pentru mine, pentru dumneavoastră și pentru oricine mai citește acest dialog, redau mai jos cuvintele Sfântului Apostol Pavel, spre a lua cu toții aminte:

„Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile. Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea. Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui. Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul. Şi cel ce mănâncă, pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu. Căci nimeni dintre noi nu trăieşte pentru sine şi nimeni nu moare pentru sine.” (Epistola către Romani, cap. 14, vers. 1 - 7).

Joseph a răspuns:
11 Martie 2016

Daca pestele ar fi vazut strict drept CARNE, atunci nu se pot explica desele dezlegari din Postul Craciunului, de exemplu. Ce, atunci Biserica da dezegare sa mancam carne?! Nici vorba! Pestele e un aliment care poate fi mancat,cu dezlegare, si in posturi.
Cat despre dilema lui Pavel, de mai sus, daca se mananca peste doar miercuri si vineri in Saptamana Branzei, cred ca raspunsul parintelui e extrem de lamuritor. Drept pt care ii multumim.

padres a răspuns:
20 Februarie 2017

E bine sa subliniem ,si sa lamurim folosirea termenului dezlegare… pestele se incadreaza la dezlegare si in postul craciunului... deci nu e obligatoriu, este o ingaduinta si un ajutor pentru cei mai neputinciosi.

Andrei. a răspuns:
21 Februarie 2017

Si eu aveam dilema lui Pavel... am crezut ca doar miercuri si vineri se mananca peste... multumim pt raspuns parinte ... Doamne ajuta!!!

MOCANU MARIANA a răspuns:
21 Februarie 2017

Multumesc, parinte pentru lamuriri.Sa aveti multe bucurii duhovnicesti.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: