Fetița mea mi-a spus „Nu cred în Dumnezeu, până nu-L văd”. Ce să fac? Cum să reacționez?

Întreabă preotul

Fetița mea mi-a spus „Nu cred în Dumnezeu, până nu-L văd”. Ce să fac? Cum să reacționez?

    • Fetița mea mi-a spus „Nu cred în Dumnezeu, până nu-L văd”. Ce să fac? Cum să reacționez?
      Foto: Vasilica Blohat

      Foto: Vasilica Blohat

Mihaela
întreabă:

„Nu cred în Dumnezeu, mami... până nu-L văd”. Sunt vorbele fiicei mele în varsta de 5 ani, si am ramas blocata cand mi-a spus asta. Sunt credincioasa, si cred in Dumnezeu,si am botezat-o pe fiica mea aici in Italia, la ortodocsi, dar nu prea am timp din cauza lucrului sa mergem la biserica, caci lucrez si e departe biserica ortodoxa de noi. Zicem impreuna rugaciunile, pe care le-a invatat si le zice in fiecare seara. Dar am ramas blocata de vorbele pe care le-a spus si nu stiam ce sa-i spun, ce sa-i explic.

17 Noiembrie 2015

Soră Mihaela, pe Domnul Îl putem vedea și mai ales Îi putem simți prezența. Străduiți-vă să vă duceți copila la biserică, să vă rugați acasă, să credeți cu ardoare întâi frăția ta și soțul. Primii profesori de religie ai copilului sunt părinții. Dacă pruncul vede pe tata și pe mama că se roagă, că postesc, că stau de vorbă cu Dumnezeu din icoană, vor face și ei același lucru fără a pune foarte multe întrebări. Și chiar de vor fi și întrebări, sunt atât de multe cărți, povestioare pentru copii, edificatoare în acest sens.

Important este că înțelegem că nu putem să ne bazăm credința doar pe argumente, silogisme.

Dacă Dumnezeu ar putea încăpea în mintea unui om, înseamnă că ar fi atât de mic, încât ar fi circumscris unei rațiuni umane limitate și autosuficiente.

De aceea avem nevoie și de dragoste în stabilirea unei relații cu Dumnezeu.

Domnul să vă fie aproape! 

Pr. Mihail

Florin M. a răspuns:
17 Noiembrie 2015

Doamne, ajuta!
In primul rand noi, parintii, vom avea o relatie cu Dumnezeu, asa cum v-a scris si Pr. Arhimandrit mai sus. Cu toate acestea, ii putem explica copilului, la nivelul lui, ca sunt multe lucruri care exista, dar de a caror existenta nu ne indoim, chiar daca nu le vedem in mod direct: aerul, curentul electric, dragostea dintre oameni etc... Apoi, pe Dumnezeu il vedem pretutindeni in creatia Sa - cititi-i si faceti-o sa-si imagineze Facerea Lumii, cum a creat Dumnezeu toate doar prin cuvant. Explicati-i cum omul, dintr-o samanta, pusa in burtica mamei prin lucrarea Lui Dumnezeu, creste, se hraneste prin cordonul ombilical, se naste si apoi ajunge copil, adult etc. Toate acestea sunt minunile Lui Dumnezeu si Dumnezeu trebuie vazut in toate acestea, pentru ca nimic bun nu ar fi posibil fara El. Un copil trebuie facut curios si ii trebuie satisfacuta aceasta curiozitate nu la modul de saturatie, ci de a-l face sa vrea mai mult, de a se minuna si de a-l face sa se gandeasca - asa ar fi ideal. Si nu se poate obtine asta decat incepand cu noi insine, ca parinti, sa ne apropiem de Dumnezeu, sa ne rugam pentru noi si copiii nostri - pentru ca nu poate face omul ce poate face Dumnezeu.
Toate cele bune!

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: