Candela trebuie ținută aprinsă mereu?

Întreabă preotul

Candela trebuie ținută aprinsă mereu?

    • Candela trebuie ținută aprinsă mereu?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Mihai
întreabă:

În casa unui creștin trebuie să existe măcar o candelă. Aceasta trebuie ținută aprinsă mereu?

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iulie 2015

Doamne ajută,

Mihai, ar fi foarte bine ca ea să fie ținută aprinsă cât mai mult timp. Desigur, din motive practice, ea nu poate fi ținută aprinsă „mereu” (de exemplu, nu vei pleca din casă pentru multă vreme și vei lăsa candela aprinsă, deoarece poate fi periculos), însă atunci când ești acasă și atunci când te rogi nu ai nici un motiv să nu o ții aprinsă cât mai multă vreme.

Despre candelă spunea cineva că „ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor”. „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, ne spune adesea Biserica. El este Răsăritul cel de Sus, care a răsărit lumii lumina Învierii și a Împărăției Sale. În Biserica de Răsărit, totul este lumină, căci în toate transpare Hristos, Lumina lumii”

Așadar, ține candela aprinsă cât de des poți și dă slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Spor în toate cele bune!

Pr. Andrei

Mihai-Radu a răspuns:
22 Iulie 2015

Nu e periculos sa lasi candela aprinsa cateva ore, daca pui apa cel putin un sfert din vas, care apa ramane sub ulei.

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Iulie 2015

Mihai-Radu, personal nu pot fi așa de sigur. Tehnic vorbind, dincolo de valoarea și semnificația ei duhovnicească, candela este un foc deschis care întotdeauna implică unele riscuri. Realitatea este că au avut loc de-a lungul timpului destule incendii (în case particulare și biserici) din cauza candelelor și lumânărilor lăsate aprinse fără o minimă supraveghere.

Pentru ca ea să ne ajute la „adunarea minții și la odihnirea gândurilor” trebuie să fim cât de cât în proximitatea ei, nu plecați. Cred că puțină prudență și atenție nu strică! 

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Constantahanor a răspuns:
23 Iulie 2015

Ce parere aveti de candelele cu bec? Eu pe aceasta o tin mereu aprinsa. Credeti ca are aceeasi putere si insemnatate in fata Domnului?

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Iulie 2015

Doamne ajută,

Din punctul meu de vedere, acestea nu pot fi considerate candele în adevăratul sens al cuvântului. Un bec nu va putea niciodată înlocui, în plan simbolic, o flacără aprinsă. Cred că mai degrabă sunt un fel de lămpi de veghe.

Să nu mă înțelegeți greșit! Nu e păcat că țineți o astfel de „candelă” aprinsă, dar nici nu se poate spune despre ea că are „aceeași putere și însemnătate” ca o candelă adevărată. Prin urmare, chiar dacă țineți acel bec aprins, v-aș recomanda să aveți și o candelă adevărată pe care să o aprindeți cât de des puteți.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

luminita a răspuns:
22 Octombrie 2016

Eu tin mereu candela aprinsa in fata icoanelor chiar si cand plec de acasa. Atunci cand candela este stinsa simt ca imi lipseste ceva. Doamne ajuta!

Isihia a răspuns:
23 Iulie 2015

Tin candela aprinsă mereu, inclusiv când plec de acasă, de ani de zile şi nimic rău nu s-a întâmplat. Ține de credința fiecăruia. Dacă stăm cu frica-n sân, Îi anulăm atributul lui Dumnezeu de Atotputernic. Candela, după cum frumos spunea un mare duhovnic, ține loc de rugăciune atunci când noi ne aflăm cu treburi; desigur acest lucru nu ne poate determina să neglijăm pravila personală.

Bucurie Sfântă!

Cornelia a răspuns:
22 Octombrie 2016

Asa este.Si eu las candela aprinsa zi si noapte fie ca sunt sau nu acasa, dar intodeauna am avut incredere in bunul Dumnezeu ca-mi apara casa si implicit
pe mine si pe cei dragi mie.Luminita care palpie mereu in casa mea imi da mai mylta siguranta,spor si ajutor.Domne salaslueste-Te in casa noastra.

Corina a răspuns:
31 Iulie 2015

Sarut dreapta parinte.Am si eu o nelamurire: ce fac cu ce ramane din fitilul candelei ?(cel la care se da foc),daca este bine ca aprind candela cu chibritul ? candela se spala ? ce fac cu untdelemnul din ea ?unde il arunc s cum o spal?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Septembrie 2015

Doamne ajută!

1. E bine ca fitilul rămas să se dea în foc.

2. Nu este nici o problemă dacă aprindeți candela cu chibritul. De fapt, în cele mai multe cazuri este prima și cea mai bună alegere.

3. Da, candela se poate spăla.

4. Înainte de a spăla candela, uleiul rămas poate fi pus în altceva, pentru ca după ce candela este spălată, să se refolosească în candelă. Dacă nu mai poate fi refolosit în candelă, atunci poate fi turnat afară într-un loc curat și neumblat.

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: