Infecția cu Helicobacter Pylori – interviu cu dr. Ionela Adriana Vlăduțu

Interviu

Infecția cu Helicobacter Pylori – interviu cu dr. Ionela Adriana Vlăduțu

    • Infecția cu Helicobacter Pylori – interviu cu dr. Ionela Adriana Vlăduțu
      Infecția cu Helicobacter Pylori – interviu cu dr. Ionela Adriana Vlăduțu

      Infecția cu Helicobacter Pylori – interviu cu dr. Ionela Adriana Vlăduțu

Helicobacter Pylori, adesea prescurtată H. Pylori, este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire. Este una dintre cele mai răspândite infecții la om. Intrăm în cabinetul de medicină internă pentru a afla mai multe despre această bacterie. O avem alături de noi pe doamna doctor Ionela Adriana Vlăduțu, medic specialist medicină internă, în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Ce este Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori este bacteria care determină apariția uneia dintre cele mai des întâlnite infecții la om. Această infecție se localizează în zona stomacului și a intestinului subțire, iar pătrunderea bacteriei în organism are loc cu precădere în perioada copilăriei.

Ce simptome prezintă persoanele care au această bacterie?

Infecția cu Helicobacter Pylori poate fi asimptomatică în 50% din cazuri. Atunci când se manifestă, pacientul poate acuza durere în partea superioară a abdomenului însoțită de arsuri, balonare, greață, vărsături sau lipsa apetitului alimentar. În unele cazuri, manifestările clinice pot fi expresia directă a unor complicații, cum ar fi sângerările gastrointestinale (emisia de scaune negre, lucioase). Durerile abdominale pot deveni greu de suportat când stomacul este gol, iar vizita la medic devine o prioritate în cazul agravării simptomelor.

Cum se transmite?

Bacteria Helicobacter Pylori poate ajunge în organism prin consumul de apă sau de alimente contaminate, dar se poate transmite și de la o persoană la alta prin intermediul salivei sau prin materiile fecale (o persoană infectată dacă nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei poate transmite această bacterie celor din jur).

Ce complicații pot să apară dacă nu este tratată la timp?

Dacă nu este descoperită și tratată la timp, infecția cu Helicobacter Pylori poate evolua spre tulburări digestive și complicații ceva mai seriose. Poate să apară gastrita, ulcerul gastric sau, în cazuri foarte rare, cancerul de stomac.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul este ușor de stabilit, se face prin recoltare unor probe de scaun care identifică prezența sau absența antigenului Helicobacter Pylori în materiile fecale.

Un sfat, vă rugăm!

În loc să tolerați oricare din simptomele menționate, programați-vă pentru o evaluare de medicină internă.

***

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici.

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: