„Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

„Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

    • „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă
      „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

      „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

    • „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă
      „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

      „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

    • „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă
      „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

      „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, o carte veşnic deschisă

În Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi a fost vernisată, ieri, o expoziţie de manuscrise şi tipărituri dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, prilej cu care au fost lansate şi două lucrări în cinstea Ocrotitoarei Moldovei: albumul „Sfânta Cuvioasă Parascheva - mult folositoare“ şi volumul „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor“.

Pentru a cinsti împlinirea a 370 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a lansat, ieri, albumul „Sfânta Cuvioasă Parascheva - mult folositoare“ şi cartea „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor“. La evenimentul găzduit în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ au participat Înalt Preasfinţitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, PS Mitrofan, episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru America de Est, PS Naum al Stobionului (Patriarhia Bulgariei), Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Cum s-au apropiat înaintaşii noştri de Ocrotitoarea Moldovei

În deschiderea manifestărilor, gazda evenimentului, părintele arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, a făcut o prezentare a expoziţiei ce urmăreşte, prin intermediul manuscriselor şi tipăriturilor, majoritatea cu o vechime de câteva secole, cântările de proslăvire a Sfintei Parascheva şi viaţa Cuvioasei, toate purtând mărturia cinstirii pe care românii au adus-o, de-a lungul vremii, Ocrotitoarei Moldovei. „Începuturile tipăriturilor în Moldova se leagă de Mănăstirea «Sfinţii Trei Ierarhi», prin aceea că Sfântul Mitropolit Varlaam, cel care a şi sfinţit biserica mănăstirii, în 1639, a înzestrat-o, în 1640, cu o primă tipografie, cea în care avea să apară «Cazania» Mitropolitului Varlaam. Această carte de învăţătură este un reper în expoziţia pe care o vernisăm astăzi, deoarece este nu doar prima tipăritură apărută în Moldova, ci şi cartea în care este prezentată icoana Cuvioasei Parascheva şi, de jur-împrejur, scene din viaţa sfintei, precum şi momentul aducerii moaştelor sale la Iaşi, în anul 1641“, a spus părintele arhim. Nichifor Horia.

Prezentarea expoziţiei de manuscrise şi tipărituri dedicată Sfintei Parascheva a fost continuată de pr. prof. dr. Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învăţământ, care a comparat evenimentul găzduit de Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ cu „o invitaţie adresată oamenilor de astăzi de a vedea şi a se apropia de modul cum, în vechime, au văzut, au simţit şi s-au apropiat înaintaşii lor de Sfânta Ocrotitoare a Moldovei“. „Cronologic, expoziţia porneşte de la prima tipăritură apărută în Moldova - «Cazania» lui Varlaam - în 1643. Sunt, de asemenea, prezente în expoziţie cărţi de cult, minee, antologhioane, Apostol şi Ceaslov, care prezintă, la început, doar printr-o simplă amintire, cinstirea Cuvioasei Parascheva la data de 14 octombrie, enumerată după alţi sfinţi, pentru ca, în cursul timpului, cinstirea Cuvioasei să capete o importanţă din ce în ce mai mare, până în anul 1950, când a fost generalizat în Biserica Ortodoxă Română cultul Sfintei Parascheva“, a explicat pr. prof. dr. Bogdan Racu.

Sute de mărturii despre binefacerile Sfintei

Volumul „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor“, ce cuprinde mărturii lăsate la racla Sfintei de credincioşii care au trecut pe la sfintele moaşte începând cu anul 2008, a fost prezentat de Daniel Mazilu, doctor în filosofie şi student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. „Această carte, ce conţine aproape trei sute de mărturii, rămâne una deschisă, pentru că, dacă vom merge alături de pelerini în aceste zile, se vor putea scrie alte câteva astfel de cărţi, despre binefacerile făcute de Sfânta Cuvioasă Parascheva“, a spus Daniel Mazilu.

În continuare, reputatul scriitor şi jurnalist Grigore Ilisei a prezentat albumul  „Sfânta Cuvioasă Parascheva - mult folositoare“, un album despre care a spus că „zugrăveşte viaţa Sfintei, spune povestea drumului sfintelor sale moaşte până la Iaşi şi, nu în ultimul rând, proiectează o lumină asupra vechimii adoraţiei pentru Sfânta Parascheva în cuprinsul Moldovei“. „Această carte vine să dezlege taine şi să dea cheile necesare de înţelegere celor care vin, an de an, toamnă de toamnă şi zi de zi, pentru a o slăvi pe Sfânta Parascheva“, a subliniat scriitorul Grigore Ilisei.

Sfânta a pătruns, puţin câte puţin, în inima creştinilor

La finalul prezentării expoziţiei de manuscrise şi tipărituri şi a cărţilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor care s-au ostenit pentru a împărtăşi, într-o nouă lumină, viaţa şi binefacerile Ocrotitoarei Moldovei. „Mulţumesc colaboratorilor mei de la editură, de la tipografie şi de la Biblioteca «Dumitru Stăniloae» pentru osteneală şi mulţumesc tuturor celor care au dat mărturie despre viaţa Sfintei. Încercând a mă plasa în duhul acestei mari sărbători a Ortodoxiei, îmi imaginam sosirea în această incintă, acum 370 de ani, a raclei cu sfintele moaşte. Cum s-o fi înfăţişat acea clipă, ce sentimente cuprindeau atunci inima voievodului, a mitropolitului, a membrilor divanului, a puţinilor sau mulţilor creştini care erau atunci de faţă, nu ştiu... A perceput, oare, Moldova, în acele clipe, importanţa evenimentului? Nici acest lucru nu îl ştim, dar cunoaştem urmările. Puţin câte puţin, Sfânta a pătruns în inima creştinilor din această zonă şi alaiul care a însoţit-o, mic la început, s-a tot mărit şi s-a tot mărit, până la mulţimea de oameni, mari şi mici, veniţi din toate colţurile ţării la Iaşi, oameni care au plecat de acasă cu gândul să aştepte atât cât va fi nevoie, pentru a trăi clipa de har şi binecuvântare pe care o aşteaptă în fiecare an. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut şi nădăjduim ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să se roage în continuare pentru noi“, a spus IPS  Mitropolit Teofan.

„Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva“, şi în varianta audio

Începând din aceste zile, de la pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Iasilor poate fi achiziţionat CD-ul audio „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva - Mărturii ale închinătorilor“, în lectura copilului Cezar Enache. CD-ul conţine povestirea a 23 de minuni ale Sfintei, două poezii („La Iaşi, de Sfânta Parascheva“, scrisă de Mihaela Rugină, şi „Închinare Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva“, scrisă de prof. Ovidiu-Ioan Cherniciuc-Dumitrescu) şi fragmente din Acatistul Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, în interpretarea Corului „Altarul“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi.