370 de ani de la aducerea moaştelor Cuvioasei la Iaşi

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

370 de ani de la aducerea moaştelor Cuvioasei la Iaşi

    • 370 de ani de la aducerea moaştelor Cuvioasei la Iaşi
      370 de ani de la aducerea moaştelor Cuvioasei la Iaşi

      370 de ani de la aducerea moaştelor Cuvioasei la Iaşi

Peste câteva zile, pelerinii din ţară şi străinătate vor veni la Iaşi ca să o cinstească pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. În acest an se împlinesc 370 de ani de când Sfânta Parascheva a fost dăruită Moldovei de Patriarhia Constantinopolului.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse în Moldova pe 13 iunie 1641. De atunci, în fiecare an, pe 14 octombrie, Sfânta Vineri, cum este numită în popor, sau Cuvioasa, cum o roagă pelerinii, este cinstită în mod deosebit în Moldova. Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, ne-a spus câteva cuvinte despre cinstirea Sfintei Parascheva. „Cultul Sfintei Parascheva este foarte prezent în Moldova încă din veacul al XV-lea. Ocrotitoarea Moldovei a fost trecută oficial în calendarul Bisericii Ortodoxe Române abia în veacul al XX-lea. Era cinstită peste tot în Moldova, câteva sute de biserici şi mănăstiri purtându-i hramul. Cultul, cinstirea şi evlavia la Sfânta Parascheva sunt foarte vechi“, a afirmat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, care a amintit de aducerea cinstitelor moaşte ale Sfintei Parascheva în Moldova. „Sfânta Parascheva a fost oferită Moldovei datorită domnitorului Vasile Lupu, care s-a implicat mult în viaţa Bisericii Ortodoxe. Dărnicia acestui domnitor a întrecut limitele ţării pe care o conducea, ajutând Patriarhia de Ierusalim, Locurile Sfinte, Muntele Athos şi Patriarhia Ecumenică. Patriarhia Ecumenică în acea vreme aflată sub stăpânire otomană acumulase foarte multe datorii. Exista pericolul să fie efectiv închisă. Atunci Patriarhia Ecumenică a apelat la Moldova, ţară ortodoxă şi liberă, unde domnea Vasile Lupu, recunoscut ca un vrednic urmaş al împăraţilor bizantini de odinioară şi care se manifestase ca un mare iubitor al Bisericii lui Hristos. Patriarhia Ecumenică a întâmpinat înţelegere din partea lui Vasile Lupu care i-a plătit acesteia o datorie însemnată. Patriarhul Ecumenic Partenie s-a gândit ce poate oferi în semn de recunoştinţă acestui evlavios domn. Astfel au fost dăruite moaştele Sfintei Parascheva“, a adăugat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

În tradiţia islamică nu se permitea ca osemintele unui decedat să fie transportate, cu excepţia celor ale sultanului. A trebuit să se mai plătească o sumă considerabilă pentru a permite ca moaştele Sfintei Parascheva să străbată imperiul şi să ajungă în Moldova. Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ în 1641, unde au rămas până în 1884, când biserica aşezării monahale a intrat într-un proces de consolidare. Timp de patru ani au zăbovit în paraclisul mănăstirii. Finalizându-se lucrările la Catedrala mitropolitană din Iaşi, sfintele moaşte au fost mutate în noul edificiu din 1887. „Sfânta Parascheva este foarte iubită de credincioşii care îi cer ajutorul pentru toate cele de trebuinţă. Este un privilegiu pentru noi, cei din Moldova, să o avem pe Sfânta Parascheva alături. Să folosim acest privilegiu, închinându-ne la sfintele ei moaşte şi citindu-i cât mai des acatistul“, a accentuat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.