Bozul - indicații terapeutice

Stil de viaţă

Bozul - indicații terapeutice

    • Bozul - indicații terapeutice
      Bozul - indicații terapeutice

      Bozul - indicații terapeutice

Fratele sălbatic al socului, bozul este regăsit în zonele de câmpie și cele superioare acesteia, în scop curativ folosindu-se doar rădăcina.

Cele mai importante proprietăți ale rădăcinii de boz sunt cele detoxifiante și purgative, fiind astfel recomandat în cazul următoarelor afecțiuni:

  • obezitate, supraponderabilitate - se prepară adăugând 100 g de rădăcină proaspătă, tocată mărunt într-un litru de țuică tare și se lasă la macerat timp de 5 zile, agitând recipientul de 2-3 ori pe zi, după care se filtrează și se păstrează într-un recipient din sticlă, închis la culoare. Se administrează o lingură, pe stomacul gol, înaintea meselor principale cu câteva minute, timp de 14 zile, după care se face pauză 7 zile și se poate relua;
  • constipație - se prepară același remediu ca la obezitate și se administrează câte 1-2 linguri de produs, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă principală;
  • digestie leneșă, gastrită hipoacidă, balonare - se mestecă timp de 2-3 minute câte un vârf de cuțit din pulbere de rădăcină (se prepară cu ajutorul unei râșnițe de cafea din rădăcină uscată de boz), după care se înghite, cu 30 de minute înaintea meselor principale;
  • indigestie, anaciditatea gstrică - se mestecă bine o felie de rădăcină de boz proaspătă, de mărimea unghiei degetului mic, cu 15-20 de minute înaintea fiecărei mese principale;
  • ascită, cistită, infecții renale recidivante - se prepară un macerat la rece din rădăcină de boz astfel: se iau 2 vârfuri de cuțit de rădăcină de boz mărunțită și se lasă la macerat în 200 ml de apă peste noapte, după care se filtrează și se consumă dimineața pe stomacul gol, câte 1-2 pahare.

Persoanele care suferă de diaree, colon iritabil, gastrită hiperacidă, senzație de vomă accentuată nu trebuie să consume preparate pe bază de boz. De asemenea, femeile însărcinate, cele care alăptează și copiii nu vor consuma produse care au în compoziția lor boz.

Dacă ați început un tratament pe bază de boz și aveți simptome precum deshidratare, colici abdominale, stări de iritabilitate a tubului digestiv, întrerupeți imediat tratamentul și adresați-vă medicului specialist.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: