Sfaturi practice privind educația copiilor (I)

Creşterea copiilor

Sfaturi practice privind educația copiilor (I)

    • Sfaturi practice privind educația copiilor (I)
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Ce lecție frumoasă îi putem da copilului nostru dacă atunci când greșim noi înșine, ne ducem la el și-i spunem: „Știi, astăzi mi-am pierdut cumpătul, am greșit și asta nu e bine, îmi pare rău, sunt supărat din cauza asta, însă pe viitor mă voi strădui să fac lucrul bine, să fiu mai atent pentru a nu greși... asta ne învață Domnul”.

Gândindu-ne la importanța influenței pe care o avem asupra copiilor noștri, ar trebui să avem în minte următorul verset din Sfânta Scriptură: „Și a zis către ucenicii Săi: Cu neputință este să nu vină smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin! Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră și ar fi aruncat în mare, decât să smintească pe unul din aceștia mici” (Luca 17, 1-2). Părinții au una dintre cele mai importante vocații în Biserică, întrucât ei trebuie să-i învețe pe copiii lor cuvântul Evangheliei și să-i deprindă cu viața în Hristos. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să fim atenți la propria noastră viață. Dacă noi înșine nu ne străduim să ducem o viață autentică în Hristos, cum ne-am putea aștepta ca ai noștri copii să facă lucrul acesta? Părinții sunt modele foarte puternice pentru copiii lor.

În Biserică, harul Duhului Sfânt Se dăruiește prin Sfintele Taine. Astfel, părinții trebuie să-și încreștineze copilul prin Taina Sfântului Botez. Apoi trebuie să vină regulat împreună cu el la Sfânta Liturghie, să-l împărtășească cu Însuși Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

Ce lecție frumoasă îi putem da copilului nostru dacă atunci când greșim noi înșine, ne ducem la el și-i spunem: „Știi, astăzi mi-am pierdut cumpătul, am greșit și asta nu e bine, îmi pare rău, sunt supărat din cauza asta, însă pe viitor mă voi strădui să fac lucrul bine, să fiu mai atent pentru a nu greși... asta ne învață Domnul”. Bineînțeles, nimeni nu poate reproduce cu exactitate aceste cuvinte într-o situație dată, însă mesajul pe care e bine să-l transmitem copiilor noștri este necesitatea de a ne strădui în a duce o viață duhovnicească autentică în Hristos.

De asemenea, părinții trebuie să-și educe copiii din punct de vedere comportamental. E recomandabil de stabilit niște limite rezonabile, care ulterior să fie menținute prin diferite tehnici cognitiv-comportamentale, limite care cresc cu vârsta, cu gradul de maturizare al copiilor. Dumnezeu ne-a creat după Chipul Său și suntem chemați la asemănarea cu El. Părinții Bisericii ne învață că unul dintre mijloacele de care dispunem pentru asta este inteligența. Un verset nou-testamentar spune: „Fiți, dar, înțelepți ca șerpii” (Matei 10, 16). Astfel, utilizând și mijloacele pe care știința comportamentală ni le oferă în educarea copiilor, urmăm și voii lui Dumnezeu. Să-i învățăm și să-i încurajăm pe copiii noștri să fie buni!

(Din cuvântările părintelui Georges Morelli despre educarea copiilor. Părintele Georges este parohul bisericii ortodoxe Sfântul Gheorghe din San Diego, California) 

Citiţi și a doua parte a articolului: Sfaturi practice privind educația copiilor (II)

Traducere și adaptare:
Sursa: