Semne de creştere uşoară a natalităţii în Europa

Familie

Semne de creştere uşoară a natalităţii în Europa

    • Semne de creştere uşoară a natalităţii în Europa
      Semne de creştere uşoară a natalităţii în Europa

      Semne de creştere uşoară a natalităţii în Europa

Un raport asupra demografiei în Uniunea Europeană, făcut public vineri, 1 aprilie, şi publicat în cotidianul La Croix, arată o uşoară creştere a natalităţii şi o diversificare tot mai accentuată a populaţiei.

Europa este supranumită “bătrânul continent”. Dar un raport care arată starea demografică în 27 de state din Uniunea Europeană, realizat la Bruxelles, demonstrează contrariul.
Astfel, raportul subliniază “o uşoară creştere a natalităţii”, după decenii de “natalitate în bernă”.  
Natalitatea europeană, deosebit de scăzută din ultimii ani, cu o medie mai mică de 1,3 copii la fiecare femeie, nu mai este de actualitate, constată raportul comandat de Comisia Europeană, prin Agenţia sa de statistică, Eurostat.

Dacă nivelul natalităţii în Irlanda şi Franţa este cunoscut ca fiind relativ ridicat, un început de redresare este înregistrat practic în toată Uniunea Europeană, deci şi în Italia (o medie de la 1,29 în 2003 la 1,42 în 2009), în Suedia (de la 1,71 la 1,94 în aceeaşi perioadă)  şi în Cehia (de la 1,18 la 1,49).

Dintre toate ţările europene, doar Portugalia,, Malta şi Luxemburg au înregistrat scăderi ale natalităţii, iar Letonia rămâne cu cea mai scăzută rată a natalităţii din toată Europa (1,31).

5,4 milioane de naşteri în Uniunea Europeană în 2009

Aceste nuanţe arată o tendinţă de ansamblu a Uniunii. După ce a coborât în 2002 la 1,45, media europeană a natalităţii a ajuns la 1,6 şi este în tendinţă crescătoare.

Cu aproximativ 5,4 milioane de naşteri în 2009, Europa (cu cele 27 de state membre) este încă departe de cifra de 7,5 milioane de naşteri de la debutul anilor 60.  Dar este mult mai mult decât cifra de 5 milioane din 2002.  

Europa rămâne un continent care îmbătrâneşte

De fapt, vârsta la care femeile au un copil creşte şi depăşeşte 30 de ani în mai mult de zece ţări europene, mai ales în vest. Astfel, în Irlanda, vârsta medie a unei femei care devine mamă este de 31 de ani. Această tendinţă se generalizează dinspre vest spre est.

Aceste schimbări însă nu împiedică Europa să îmbătrânească încet, dar sigur. Numărul de persoane peste 60 de ani creşte în UE în fiecare an cu aproximativ 2 milioane. Astfel, vârsta medie a europeanului din UE este de 40,6 de ani în 2009, şi proiecţiile sociologice arată că în 2060 va creşte la 47,9 ani, graţie în special prelungirii speranţei de viaţă.

2012, "anul European de îmbătrânire activă”

Această prelungire a speranţei de viaţă, comentată de Comisia Europeană, constă într-o “mai mare flexibilitate a timpului de muncă în anii de efervescenţă în care maternitatea şi cariera coincid” şi o “perioadă de pensie productivă prin voluntariat şi printr-un angajament general în viaţa social a celor mai în vârstă”.  După ce anul 2011 a fost declarat de Uniunea Europeană “anul voluntariatului”, anul 2012 a fost proclamat “anul European de îmbătrânire activă”.

Pe de altă parte, naşterile la vârste înaintate şi îmbătrânirea prelungită sunt realităţi ale Europei într-o populaţie mai diversificată faţă de anii anteriori.

Imigraţia din ţările dinafara sau din interiorul Uniunii Europene a avut ca rezultat faptul că 15% dintre cetăţenii europeni activi sunt născuţi în altă ţară decât cea unde ei lucrează în prezent. Această realitate face ca sentimentul naţional să se diminueze şi să devină mai difuz şi mai complex decât în anii precedenţi.

Traducere şi adaptare de Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.la-croix.com/Les-populations-d-Europe-plus-fecondes-et-plus-…