De ce să ne abținem de la relații intime în post?

Căsătorie

De ce să ne abținem de la relații intime în post?

    • De ce să ne abținem de la relații intime în post?
      De ce să ne abținem de la relații intime în post?

      De ce să ne abținem de la relații intime în post?

Postul este abţinerea de la distracţii, posibilitatea unei concentrări aparte, stare de rugăciune deosebită. Postul este şi refuzul unor activități distractive. Presupun că astfel poate fi privită şi abstinenţa de la relaţiile conjugale. 

În Evanghelie nu se spune că în timpul posturilor omul trebuie să se abţină de la relaţiile intime. De ce trebuie să ne abţinem, totuşi? (Irina B.)

Postul înseamnă abţinere; abţinere de la plăcerile senzuale. De aceea, ar fi primitiv să privim postul ca pe un regim alimentar şi, în rest, să ne permitem orice altceva. Postul este abţinerea de la distracţii, posibilitatea unei concentrări aparte, stare de rugăciune deosebită. Postul este şi refuzul unor activități distractive. Presupun că astfel poate fi privită şi abstinenţa de la relaţiile conjugale.

Este important să ţinem minte că există o măsură a postului, şi această măsură este definită de fiecare om în parte. De exemplu, omul poate hotărî să nu bea şi să nu fumeze de dragul lui Hristos şi, în acelaşi timp, să nu promită că va renunţa la crenvurşti cu omletă. Sigur că Domnul va primi şi un astfel de post. În cadrul postului există şi înlesniri; de exemplu, pentru cei bolnavi. Dacă omul nu poate rezista fără lactate, atunci măcar să nu mănânce carne. Sau miercurea şi vinerea, în timpul postului, să nu mănânce nici chiar lactate.

(Dr. Dimitri Avdeev, Ioana Besedina, Femeia şi problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox, traducere din limba rusă de Eugeniu Rogoti şi Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, pp. 20-21)