Evadarea în Dumnezeu - Este timpul pentru asistenţă religioasă în penitenciarele din Ucraina

Ortodoxia în lume

Evadarea în Dumnezeu - Este timpul pentru asistenţă religioasă în penitenciarele din Ucraina

    • Evadarea în Dumnezeu - Este timpul pentru asistenţă religioasă în penitenciarele din Ucraina
      Evadarea în Dumnezeu - Este timpul pentru asistenţă religioasă în penitenciarele din Ucraina

      Evadarea în Dumnezeu - Este timpul pentru asistenţă religioasă în penitenciarele din Ucraina

Ucraina are peste 110,000 de oameni în închisori şi 40,000 sunt în supraveghere la domiciliu. Cum poate cineva să uşureze soarta acestor oameni şi să-i ajute să-şi regăsească locul în societate după eliberare? Conferinţa internaţională a preoţilor ortodocşi de penitenciare a căutat să răspundă la această întrebare.

Clerici din Armenia, Belarus, Belgia, Marea Britanie, Greica, Moldova, Polonia, Rusia şi Elveţia s-au întâlnit la Kiev, în ziua de 19 mai, pentru a-şi împărtăşi experienţa şi a folosi autoritatea şi mijloacele Bisericii Ortodoxe pentru a reabilita şi resocializa pe cei ce au încălcat legea. Patriarhul Ecumenic Bartlomeu I a binecuvântat întâlnirea şi a salutat pe participanţii la conferinţă printr-un mesaj.

Au fost invitaţi la conferinţă şi ierarhi ortodocşi, în cadrul Comitetului „Verkhovna Rada” pentru sprijinul legislativ al activităţii de impunere a legii. Ca preşedinte al Comitetului, Viktor Shvets, a arătat că în istorie, Biserica întotdeauna “a influenţat instituţiile statului pentru a aduce spiritualitate şi moralitate în societate, iar religia a format idea penitenciară, de ispăşire a greşelii”. În opinia reprezentanţilor poporului, “scopurile statului şi ale Bisericii coincid în ceea ce priveşte condamnaţii la închisoare. Este uşor pentru oamenii care şi-au dat seama de vina lor să se reîntoarcă în societate şi să se implice în familie şi în societate” a spus Shvets. „Numai credinţa în Dumnezeu dă speranţă oamenilor care sunt în instituţiile de limitare a libertăţii, şi deschide prospecte pentru viitor” a adăugat acesta.

Directorul Serviciului Penitenciarelor de Stat, Oleksandr Lisitskov, este încrezător că grija Bisericii pentru oameni va aduce o reînviere spirituală în penitenciare şi o îmbunătăţire morală. Acesta a remarcat schimbările majore din sistemul poenitenciar în Ucraina în ceea ce priveşte execuţia pedepselor privative de libertate după ce această ţară a aderat la Consiliul Europei. Astfel, Regulile penitenciare europene (EPR) stipulează că orice condamnat la închisoare are dreptul la o viaţă sănătoasă şi la dezvoltarea vocaţiilor şi abilităţilor sale care îl va ajuta să se reîntoarcă la societate ca şi cetăţeni care respectă legea.  

Sofia Lykhova, Doctor în Drept, în intervenţia sa, a apreciat că lucrarea spirituală a preoţilor de penitenciare trebuie să se adreseze nu numai persoanelor private de libertate, ci şi gardienilor, pentru că şi ei au aceeaşi nevoie de asistenţă religioasă ca şi cei condamnaţi. Astfel, cei 50,000 de gardieni de penitenciar ajung acasă după o zi de muncă în penitenciar, deci practic petrec cea mai mare parte a vieţii lor în penitenciar. De aici tentaţia de a crede că toţi oamenii sunt nişte infractori şi ispita violenţei, care rezolvare a complexelor.

Viktor Shvets a arătat că sistemul penitenciar din Ucraina este încă sovietic din multe puncte de vedere: „Este crud, inuman şi nu asigură principala sa funcţiune: reeducarea” a spus acesta. Prezenţa preoţilor în penitenciare ar fi o sursă de principii creştine şi valori ale iertării, milostivirii şi bunătăţii, au afirmat participanţii la întâlnire.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.day.kiev.ua