Elevii nu sunt pregătiţi pentru Bacalaureat

Educaţie

Elevii nu sunt pregătiţi pentru Bacalaureat

    • Elevii nu sunt pregătiţi pentru Bacalaureat
      Elevii nu sunt pregătiţi pentru Bacalaureat

      Elevii nu sunt pregătiţi pentru Bacalaureat

Rezultatele simulării examenului de bacalaureat la care au participat 4.500 de elevi din judeţul Iaşi ne dezvăluie o pregătire precară în rândul liceenilor. La mai puţin de două luni de la data la care se va susţine examenul de maturitate, procentul de promovabilitate a fost puţin peste 40%.

Elevii claselor terminale de liceu au participat săptămâna trecută la simularea examenului de bacalaureat, din totalul celor 6. 757 de elevi înscrişi în clasa a XII-a la nivelul judeţului Iaşi, doar 4.515 participând la simulare. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar al Judeţului, procentul general de promovabilitate a fost de 40,39%. "Această simulare a fost bine-venită, iar elevii au avut ocazia să-şi verifice nivelul de cunoştinţe. În aceste condiţii, există şanse ca, în vara acestui an, procentul real de promovabilitate la Bacaluareat să fie de peste 40%", a declarat doamna prof. Sabina Maria Manea, purtătorul de cuvânt al IŞJ Iaşi.

Potrivit aceleiaşi surse, nicio unitate şcolară nu a reuşit să obţină procentul de promovabilitate de 100%. Dacă cinci unităţi de învăţământ au obţinut procente de peste 90%, elevii a şapte şcoli au reuşit "performanţa" de a nu promova nicio o probă, încheind simularea cu o rată a promovabilităţii de 0%. De asemenea, patru unităţi şcolare au obţinut procente de promovabilitate cuprinse între 70 şi 90%, 33 de unităţi din 52 participante la simulare au obţinut un procent total de promovabilitate situat sub 50%, iar 26 de unităţi şcolare au obţinut un procent de promovabilitate de sub 30%.

Anul trecut, la prima sesiune a Bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 54,62%, faţă de 72,61% cât a fost în 2009 înainte de contestaţii.

Anul acesta, înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen, iunie-iulie, se va face în perioada 23-27 mai, 27 mai fiind şi ultima zi de cursuri pentru liceenii de clasa a XII-a/a XIII-a. În perioada 6-8 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A, iar elevii care au studiat în limba maternă vor susţine evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în perioada 8-10 iunie - proba B. Între 13 şi 17 iunie vor fi evaluate competenţele digitale - proba D, iar între 20 şi 23 iunie, absolvenţii de liceu vor susţine proba C - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Examenele scrise vor debuta pe 27 iunie, cu proba la Limba şi literatura româna - proba E)a), în următoarea zi, 28 iunie, fiind programată proba E)b) - Limba şi literatura maternă. Urmează susţinerea probei obligatorii a profilului - 29 iunie - şi proba la alegere a profilului şi specializării - 1 iulie.

Pe data de 3 iulie 2011 vor fi afişate primele rezultate, candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute având posibilitatea ca, a doua zi, să depună contestaţii. Pe 8 iulie vor fi afişate rezultatele finale a primei sesiuni a examenului de bacalaureat.

Elevii care nu au obţinut note de trecere sau cei care nu au intrat în Bacalaureat din cauza corigenţelor vor avea o a doua şansă în sesiunea august-septembrie, care se va desfăşura în perioada 22 august-2 septembrie.