Festivalului Național al Șanselor Tale (săptămâna educației permanente) 18-24 noiembrie 2013

Educaţie

Festivalului Național al Șanselor Tale (săptămâna educației permanente) 18-24 noiembrie 2013

    • Festivalului Național al Șanselor Tale  (săptămâna educației permanente) 18-24 noiembrie 2013
      Festivalului Național al Șanselor Tale (săptămâna educației permanente) 18-24 noiembrie 2013

      Festivalului Național al Șanselor Tale (săptămâna educației permanente) 18-24 noiembrie 2013

Ieri (24 noiembrie) s-a încheiat cea de-a XIV-a ediție a „Festivalului Național al Șanselor Tale” (săptămâna educației permanente). Organizarea săptămânii educației permanente se află sub egida UNESCO-Institutul pentru Educație-Hamburg, România numărându-se printre cele 48 de țări din lume care organizează anual acest eveniment.

Ieri (24 noiembrie) s-a încheiat cea de-a XIV-a ediție a „Festivalului Național al Șanselor Tale” (săptămâna educației permanente). Organizarea săptămânii educației permanente se află sub egida UNESCO-Institutul pentru Educație-Hamburg, România numărându-se printre cele 48 de țări din lume care organizează anual acest eveniment. Tema din acest an - „Cetățean român-cetățean european” a fost stabilită datorită faptului că în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea cetățeniei europene, prin Tratatul de la Maastricht, fiind lansat astfel Anul European al Cetățenilor.

În această perioadă, în unitățile de învățământ din județul Iași, s-au derulat dezbateri, colocvii, seminarii, simpozioane, lectorate pe tema cetățeniei active sau a dreptului la liberă circulație, acțiuni de formare în parteneriat (activități culturale, sportive, educație civică, educație pentru valorile democrației, educație pentru protecția mediului, educație religioasă, educație estetică), au avut loc prezentări de imagini foto, expoziții, vizionări de filme, lansări de programe educaționale, dar și diseminări de „bune practici”-experiențe în urma unor proiecte europene. „Săptămâna aceasta s-a dorit a fi o campanie de promovare și conștientizare a necesității educației și învățării pe tot parcursul vieții, având în vedere cele două componente esențiale - dezvoltarea personală și cea profesională, pentru omul care trăiește în societatea cunoașterii, caracterizată de profound dinamism și avalanșă informațională. Consider că, la nivelul Județului Iași, profesorii și elevii s-au mobilizat în mod exemplar pentru săptămâna educației permanente din acest an (au fost peste 450 de activități realizate și peste 100 de unități de învățământ implicate). E vorba de activități din sfera educației formale și nonformale, desfășurate în colaborare cu autoritățile publice locale, instituții de cultură, biserici, asociații sportive, organizații nonguvernamentale, la toate acestea participând elevi de toate vârstele, de la grupele de preșcolari până la liceeni. Și pentru că este vorba de educație permanentă, vorbim, la nivelul județului nostru, de o „prelungire” a evenimentului, în perioada următoare fiind programate și alte câteva activități care se încadrează în tematica Festivalului sau care nu s-au putut derula la data stabilită din pricina vremii nefavorabile.” (Prof. Dr. Bogdan Constantin Neculau, Inspector pentru educație permanentă)