Duminica întâi după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Duminica întâi după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

    • Duminica întâi după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
      Foto: Cristi Turculeț

      Foto: Cristi Turculeț

În prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și ca Duminica Tuturor Sfinților, 11 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

La eveniment au fost prezenți numeroși credincioși, veniți să se bucure de binecuvântarea arhierească și să înalțe rugăciuni la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, grabnic ajutător și mare făcător de minuni.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de Alexandru Semeniuc.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul slujbei de către pr. Răzvan Câmpulungeanu, misionar protopopesc al Protopopiatului Suceava II, a fost evidențiată importanța sărbătorii închinate Tuturor Sfinților, a celor care și-au dăruit viața Mântuitorului Iisus Hristos. Cei prezenți au fost îndemnați să urmeze exemplului celor care au dus o viață bineplăcută lui Dumnezeu, unul dintre aceștia fiind și Sfântul Mare Mucenic Ioan, aducerea cinstitelor sale moaște fiind pomenită la data de 24 iunie.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Vasile Diaconu a primit hirotonia întru preot, iar ieromonahii Natan Țurcan, Iona Curecheriu și Antonie Comănescu au fost hirotesiți protosingheli pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou.”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adus în atenție programul slujbelor din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în unitățile de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Între altele, în fiecare sâmbătă și ajun de sărbătoare va fi săvârșită Slujba Vecerniei și a Litiei, în fiecare zi de luni până vineri va fi oficiată Slujba Acatistului zilei, urmată de citirea a câte o epistolă a Sfântului Apostol Pavel și a celor două epistole sobornicești ale Sfântului Apostol Petru.

La final, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate și i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei.

Tradiția atestă faptul că pe locul unde este astăzi biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a existat o biserică de dimensiuni reduse, care însă nu a supraviețuit timpului.

Zidirea bisericii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ a fost începută în anul 1514 de Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, lucrarea fiind terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, în anul 1522. Biserica a fost pictată atât în interior, cât şi în exterior în perioada 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş.

La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava” a funcționat o școală teologică, sprijinită de marii mitropoliți ai vremii. Astfel, în clădirile mănăstirii este atestată o școală clericală, din 1786, și apoi Institutul Teologic, începând cu 1826. Tot aici, de-a lungul timpului, au lucrat caligrafi, gravori în lemn și în metal, miniaturiști sau dascăli de limba română, greacă și slavonă.

În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, sub un baldachin de piatră, se află racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, aduse de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuţi, în anul 1589.

Mănăstirea a îndeplinit rolul de reședință mitropolitană a Moldovei în perioada 1522-1677, iar din anul 1991, pe cel de reședință arhiepiscopală.

În anul 1993, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul mănăstirii pe lista patrimoniului cultural mondial.

 

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: