Două cărți de cateheză narativă, în amintirea vacanței de altădată...

Prezentare de carte

Două cărți de cateheză narativă, în amintirea vacanței de altădată...

    • Două cărți de cateheză narativă, în amintirea vacanței de altădată...
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Ambele povești – minunat ilustrate – au pagini pentru părinți în care se explică parcursul catehetic (de pedagogie a mărturisirii) și modul în care Scriptura poate fi făcută accesibilă.

Am vrut să marcăm împreună începutul vacanțelor de altădată. Ziua încheierii anului școlar, un soi de prag de lumină pentru mii dintre noi, școlarii de odinioară. Am avut mereu o listă de lectură pentru vacanță. Multă vreme credeam că așa este normal. Abia mai măricel m-am descoperit dorința de a citi fără listă, fără ca să trebuiască să fac planul la lectură. Profesorii mei de limba română – în școala generală și în liceu – intuind ritmul dorinței mele de a citi nu mi-au interzis niciodată să mă bucur de libertatea lecturii. În acest context de amintire am scos la iveală din bibliotecă două lucrări ale lui R.C. Sproul – un scriitor creștin, „motivațional” pentru copii – care mi-au amintit despre cum poți să înveți fără alt efort decât acela de a citi bucuros o poveste: Măgărușul care a purtat un Rege (Ed. Gramma.ro, Arad, 2020, ilustrații de Chuck Groenink, traducere Preda-Mușat Emilia Consuela, 38 pg) și Preotul cu haine murdare (Ed. Gramma.ro, , Arad, 2020, ilustrații de Justin Gerard, traducere Braițu Mihaela, 45 pg.).

Implicat în slujirea cu tinerii și copii, fondator al organizației Ligonier Ministries, președinte al Reformation Bible College și editor al revistei Tabletalk, pastor în Sanford și autor de cărți, R.C. Sproul a intuit, desigur, cât de important este să poți traduce „pe limba copiilor” învățătura Scripturii. Cred că v-ați prins că e vorba de un măgăruș special, care l-a purtat pe Iisus Hristos în ziua Intrării în Ierusalim. Un măgăruș special a cărui poveste o spune un bunic în sprijinul nepotului său lăsat mereu afară din grupul său de prieteni. O poveste slujire. Cealaltă, spusă tot de un bunic, nepoților săi „brutari de papaleașcă” – chiar nu m-am putut abține să nu scriu un cuvânt uitat... – pornită de la un text din Zaharia 3, 1-5, povestea preotului Iosua, cu o frumoasă așezare a învățăturii despre curăție (tradus cu neprihănire) și despre modul în care Hristos – prezentat sub chipul unui prinț – „mediază” mântuirea noastră dinaintea Tatălui – un Rege atent și echilibrat. Desigur că apare și personajul Malus, un bufon răutăcios...

Se simte din text că ținta nu e doar povestea, ci și conținutul ca atare. Ambele povești – minunat ilustrate – au pagini pentru părinți în care se explică parcursul catehetic (de pedagogie a mărturisirii) și modul în care Scriptura poate fi făcută accesibilă.

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: