Deficitul de vitamina B1: cum ne afectează și cum îl corectăm – interviu cu nutriționist Mihaela Brebu, din cadrul Spitalului Providența

Interviu

Deficitul de vitamina B1: cum ne afectează și cum îl corectăm – interviu cu nutriționist Mihaela Brebu, din cadrul Spitalului Providența

    • Deficitul de vitamina B1: cum ne afectează și cum îl corectăm – interviu cu nutriționist Mihaela Brebu, din cadrul Spitalului Providența
      Foto: freepik.com

      Foto: freepik.com

Vitamina B1 este prima vitamină B pe care oamenii de știință au descoperit-o. Este o vitamină solubilă în apă, care se găsește în mod natural în unele alimente, dar și în suplimente alimentare. Aceasta joacă un rol esențial în dezvoltarea și funcționarea unor celule. Vorbim despre vitamina B1 cu doamna Mihaela Brebu, specialist nutriție și dietetică în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Ce este vitamina B1?

Vitamina B1, numită și Tiamină, este un element esențial pentru buna desfășurare a funcțiilor celulare și a organismului în ansamblul său, fiind implicată într-un număr foarte mare de reacții care au ca scop principal generarea de energie în corp. Carența în această vitamină duce la degradarea întregului organism, cele mai afectate fiind sistemul nervos și sistemul circulator.

Care sunt categoriile de persoane care au deficit de vitamina B1?

Deficitul de vitamina B1, numit Beri-Beri, este des întâlnit în rândul persoanelor cu o dietă dezechilibrată în care există un aport crescut de carbohidrați simpli (zahăr, orez alb, produse din făină albă, cum sunt pâinea și pastele), în rândul celor care consumă cantități crescute de alcool, dar și în rândul celor care se confruntă cu anumite probleme de sănătate, care fac ca absorbția vitaminei B1 să fie mult diminuată (diabet, HIV, hipertiroidism, vărsături severe în sarcină, diaree severă, chirurgia bariatrică, probleme renale).

Ce simptome au persoanele care au deficit de vitamina B1?

Simptomele pe care această carență le generează sunt foarte diverse, mimând o multitudine de alte boli, fapt ce îngreunează diagnosticul. Dintre manifestările generate de deficitul de vitamina B1 cele mai întâlnite sunt următoarele:

  • oboseală cronică
  • dificultate în respirație (mai ales în timpul activității fizice)
  • scăderea rezistenței la efort
  • rezistență la insulină
  • apnee în somn
  • puls crescut
  • edeme la nivelul picioarelor și mâinilor
  • senzația de picioare grele
  • pierderea coordonării musculare
  • neuropatie periferică (amorțeală, furnicături, senzație de arsură etc.)
  • senzația de amețeală la ridicarea din pat
  • confuzie mentală
  • pierderea memoriei
  • tensiune nervoasă
  • iritabilitate
  • atacuri de panică
  • halucinații
  • insomnii
  • transpirații excesive/lipsa transpirației
  • senzație de stomac plin, însoțită de balonare
  • constipație
  • gastropareză (evacuare gastrică întârziată)
  • reflux gastroesofagian
  • tulburări de vedere (vedere dublă, mișcări involuntare ale ochilor)
  • otite recurente
  • estrogen crescut
  • vertij
  • dificultate în vorbire
  • vomă
  • dureri generalizate
  • paralizii
  • moarte subită.

Așa cum spuneați, sunt foarte multe simptome neplăcute, apar foarte multe probleme dacă vitamina B1 lipsește din organism. Cum remediem această problemă? Ce alimente ne ajută și ne oferă vitamina B1?

În ciuda numărului crescut de simptome și a gravității acestora, carența în vitamina B1 poate fi ușor remediată, sub îndrumare medicală, prin administrarea de suplimente ce conțin această vitamină sau apelarea la tratament injectabil, dacă severitatea bolii o impune, cu monitorizarea evoluției. Pe termen lung însă, intervenția cea mai valoroasă o reprezintă schimbarea obiceiurilor alimentare, introducând în dietă alimente bogate în vitamina B1 și anume:

  • fulgi de drojdie inactivă
  • carne slabă de porc
  • pește (somon)
  • ouă
  • semințe de in
  • semințe de floarea soarelui
  • leguminoase (fasole, linte, mazăre)
  • tofu
  • cereale integrale
  • dovleac de plăcintă
  • sparanghel
  • fructe de mare.

Trebuie avut în vedere faptul că tratamentul termic prelungit, la temperaturi înalte, duce la scăderea conținutului de vitamină B1 din aceste alimente. De aceea, acolo unde alimentul permite, este recomandat a fi consumat în stare proaspătă sau minimal preparat.

Un meniu echilibrat în care abundă aceste surse alimentare bogate in vitamina B1, poate preîntâmpina atât apariția simptomelor enunțate, cât și a altor patologii mai grave, dintre care amintim Diabetul Zaharat de tip 2 și boala Alzheimer.

La final, vă rugăm, un sfat!

Așadar, ca în multe alte situații, intervențiile alimentare sunt cele care vor produce schimbarea în bine de care avem atâta nevoie în ceea ce privește starea de sănătate. Dacă ne amintim că odihna și gestionarea corespunzătoare a stresului sunt și ei aliați de nădejde în acest demers, atunci putem considera că sănătatea noastră a câștigat un teren generos.

***

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici:  https://www.youtube.com/watch?v=Y3z28u1hZg4

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: